Ingezonden: Suriname in de lift omhoog
22 Jul 2012, 04:00
foto


Wanneer Suriname in het nieuws verschijnt, en met name in Nederland, wordt er vrijwel altijd gerefereerd aan de 'Decembermoorden'. Vrienden en kennissen, die weten dat ik regelmatig in mijn geboorteland ben voor familiebezoek en om workshops te leiden, tonen hun belangstelling door te wijzen op de politieke stand van zaken. Mij worden dan vragen gesteld over de president en diens verleden in relatie tot de toekomst van dit mooie land.

Wat mij dan opvalt is de nog steeds gebrekkige en onvolledige kennis en informatie over Suriname. En tegelijkertijd ruik ik op de achtergrond een groeiende belangstelling voor dit deel van de wereld. Dat er een groeiende belangstelling is, valt op te maken aan de stroom vakantiegangers, stagiaires, toeristen. De vliegtuigen uit met name Nederland zijn al jaren vol.
Blijkbaar ziet de 'gewone' toerist genieten belangrijker dan zich te mengen in politieke zaken.
Onlangs sprak ik een ondernemer die mij vroeg naar mijn waardering voor Suriname. "Hoe gaat het met Suriname, vind je?". Mijn antwoord verraste hem niet. "Suriname is in de lift omhoog". Ook hij kon het in zijn bedrijfsresultaten en omzet merken.

En toch. En toch. Wat mij en vele anderen, ook inwoners van Suriname stoort, is de viezigheid in de stad en omstreken. Overal ligt er vuil, plastiek flessen en andere rommel.
Suriname doet smerig aan en maakt op deze manier een slechte indruk op iedereen, die hier is en komt en met dit land iets wil.
Denk ook aan de gevolgen voor de volksgezondheid (Dengue o.a.)!!

Je zou denken, dat het niet veel moeite hoeft te kosten om een plan te maken hoe die rommel te laten verdwijnen en het land ook voor het gezicht aantrekkelijker te maken.
Iemand vertelde mij over de reactie van gasten van een cruiseschip dat niet zo lang geleden Suriname had bezocht. De evaluatie was zeker niet gunstig en lovend. Integendeel!

Je kunt natuurlijk klagen en wijzen op wat er anders moet. Dat maakt geen verschil, er gebeurt daardoor niets.
"Maak een plan hoe de rommel op te ruimen en ga aan de slag".
"Maar, zegt mijn gehoor, er is geen geld om dat allemaal te financieren".
Dat klopt niet. Hier komt het plan:
Sinds kort betaalt de toerist 25 Euro voor een toeristenvisum.
Verhoog dit bedrag met bijvoorbeeld 2 Euro en je hebt bij 100.000 toeristen en andere bezoekers per jaar al gauw een fonds van 200.000 Euro. Bij een koers van 1Euro:SRD 4,10 bedraagt het fonds jaarlijks bijkans 800.000 SRD.

Stel met dit fonds mensen aan, die aan het werk gaan om de rommel op te ruimen.
Investeer uit dit fonds in de toeristen industrie. Opleidingen, infrastructuur, faciliteiten, sanitair, hygiëne etc. Juist in die aspecten, die van fundamenteel belang zijn voor toeristen en andere bezoekers.
Ontwikkel voorlichtingsprogramma's om via de televisie en op scholen de samenleving te betrekken bij dit project.

De opbrengsten van een dergelijk fonds zijn evident.
Een land als Rwanda met het gruwelijke verleden is blijkbaar in staat om een land te zijn waar vrijwel geen zwerfvuil te vinden is. Mede omdat plastic zakken verboden zijn.
Mij lijkt dat Suriname ook in staat zal zijn om de ingezette lijn door te zetten.

Het spreekt vanzelf, dat er nog veel meer moet gebeuren in ons land.
Een krachtig begin wordt gemaakt als iedereen anderen op de kwaliteiten van dit prachtige land wijst, hen uitnodigt erheen te gaan en zelf te ervaren hoe geweldig het in Sranan is.

Tot spoedig!

Stanley Kolader
info@dnmunlimited.nl
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May