A wan, geeft de kracht van Gods liefde aan
22 Jul 2012, 08:00
foto
Ultrice Rusland en Molada Pinas. (Foto: Rachel Dompig)


“Geïnspireerd door Gods Geest werd ik geleid om de tekst van A wan te schrijven. Ik wilde meedoen met Suripop 17. Zodoende werd het lied ingeschreven voor deelname aan het festival. In het begin besefte ik niet wat het betekent om geselecteerd te zijn voor de finale. Later werd ik mij ervan bewust dat het niet iets kleins was, maar iets groots”, vertelt de 18-jarige Ultrice Rusland aan Starnieuws.

Nadat zij de tekst had geschreven bedacht zij zelf de melodie. Vervolgens rijmde zij de woorden op de juiste tonen en legde deze meteen vast op de voice recorder van haar mobiele telefoon. A wan staat voor ‘degene’ en kan vanuit verschillende invalshoeken bekeken worden. “Degene kan voor God staan, maar dat hoeft niet. Het kan iemand zijn op wie je verliefd bent of geheel iets anders dat een blijvend karakter heeft in je leven”, zegt zij. Molada Pinas is de persoon die A wan zal vertolken op 3 augustus.

Goddelijke liefde
Voor Ultrice is de kern van A wan de goddelijke liefde die dwars door alles wat leven heeft, stroomt. “Ik denk dat elk mens zich terug kan vinden in dit nummer, omdat alle relaties voortvloeien uit liefde. Of het nou een huwelijk-, een vriendschappelijk-, een werk- of een moeder-kindrelatie isˮ, stelt de componist. In het eerste couplet wordt de scheppingskracht van de Almachtige benadrukt. Geen enkel mens kan doen wat Onze Schepper in staat is. Son e opo. Neti e fadon. Dey e p'sa, ma moro de fu kon. So lek'fa den minuut e waka na yuru de sa tron bevestigt zij. Ook kan de mens nooit boos worden op God, omdat Hij het begin en het einde is. Yu'm sabi taki tap' yu mi ati nooit sa bron, concludeert zij.

Acceptatie van de Almachtige
In het tweede couplet wordt God de Almachtige aangenomen. Elk mens neemt God aan op grond van zijn of haar geloofsovertuiging en dit besluit brengt liefde en vreugde met zich mee. Denk maar aan de Eerste Heilige Communie en Vormsel die de Rooms Katholieken vieren. “Dit zijn momenten van blijdschap. Bij de Eerste Heilige Communie leert het kind God kennen en bij Vormsel neemt het kind God aanˮ, voegt zij eraan toe. Deze heilige momenten illustreert zij met de woorden a fosi' lesi' di mi' shi yu. Mi ati mis'wan dron. Oo, a ten di yu fasi mi. Wan swit'firi opo kon.

In het refrein wordt de Schepper van ons allemaal als onvervangbaar bestempeld. Geen enkel mens kan de plaats van God innemen tijdens het leven. Yu na a wan, yu na a wan. Mijn hele leven lang, bij jou ben ik niet bang, zegt de componist. In het derde couplet is het duidelijk dat de mensen met God aan hun zijde gelukkig door het leven gaan en alles ontvangen wat gevraagd wordt. A libi e tesi so switi. Solanga yu de na mi sey. Ye mek' mi fir' hopu, bribi, lobi nanga prisiri. Y'e gi mi ala sani , meent Ultrice. De boodschap die zij overdraagt is dat Godsliefde grenzeloos is voor de mens.
Voor het arrangement van het lied was Asgar Koster verantwoordelijk.

Verliefdheid tussen man en vrouw
Op voorstel van Asgar Koster is Molada benaderd om A wan te zingen. Doordat het nummer vanuit verschillende visies bekeken kan worden, heeft de componist de vocalist de ruimte gegeven het nummer volgens haar zienswijze uit te dragen. “Bij het doornemen van de tekst was verliefdheid tussen man en vrouw het eerste dat in mij opkwamˮ, zegt Molada. Zij vindt dat het lied een aparte melodie heeft en de woorden vanzelf spreken. Op haar manier haalt zij haar gevoelens van hun eerste ontmoeting voor de geest wanneer zij a fosi' lesi' di mi' shi yu. Mi ati mis'wan dron. Oo, a ten di yu fasi mi. Wan swit'firi opo kon. Fu tru te y'e luku mi, mi heri skin e gro.Kon teki mi, bika' gi yu mi at' e blo ten gehore brengt. Ze wil hem echt niet kwijt en voelt zich veilig geborgen bij hem. Zij maakt hem dit kenbaar wanneer zij Yu na a wan ,yu na a wan. Mijn hele leven lang, bij jou ben ik niet bang. Yu na a wan, yu na a wan. O, mijn hele leven lang, uitbundig zingt.

Voor Molada is het ook een uitdaging om deel te nemen aan Suripop. “Je ervaart dat je op een hogere basis komt. Je komt in contact met verschillende mensen van een bepaald niveau”, benadrukt zij. De samenwerking tussen haar en Etienne Stadwijk was ook fijn. “Ik heb prettig met hem samengewerkt en veel van hem geleerd. Hij leerde mij om op een hogere level te zingenˮ, zegt zij. In 2009 deed Molada mee aan Youth Voice van de Surinaamse Televisie Stichting en eindigde op de eerste plaats. Utrice is de jongste componist van Suripop 17.

Rachel Dompig
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May