Fernald: Sluimerend gevaar politieke en financiële macht
17 Jul 2012, 20:00
foto
NPS-topper Ivan Fernald


Ivan Fernald, topper van de Nationale Partij Suriname (NPS) en ex-minister, vindt dat er een tendens waar te nemen is waarbij doelbewust gewerkt wordt aan machtsconcentratie door politieke macht te verbinden met financiële macht. Een analyse van de huidige financieel, maatschappelijk een politieke ontwikkeling leert dat stelselmatig de meest dominante politieke partij in de coalitie een effectieve intrede heeft gedaan in het financieel economisch gebeuren.

Deze doelbewuste verwevenheid leidt volgens Fernald een nieuwe episode in binnen de politiekvorming in Suriname. Een gegeven waarbij de NPS en andere oppositionele politieke partijen terdege rekening moeten houden bij het uitvoeren van eigen politiek strategisch beleid.

Lijnen
Dat politieke bonzen lijnen hebben met de commercie of zelfs deel hebben in handel of productie bedrijven is geen novum, zegt Fernald aan Starnieuws. Anders wordt het als er een doelbewuste structurele verstrengeling is van politieke partij en economische sector. Participatie in de goudsector met zijn enorme financiële potenties is zeer aanlokkelijk . Een eventuele privatisering van Staatsolie geeft lucratieve voordelen maar wordt het volksbelang uiteindelijk hiermede gediend?

De verwevenheid van belangen in de houtsector, de vele vergunningen in de mijnbouwsector, handel en industrie laten een opmerkelijke belangenverstrengeling zien die verregaande gevolgen kan hebben. De grondstoffen zijn van de gehele natie; niet van de kapitaalkrachtige politieke elite. De voorgenomen privatisering van Staatsolie moet onder de huidige omstandigheden krachtig worden afgewezen, stelt de politicus.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May