Frankrijk trekt strop nauwer om beruchte Afrikaanse playboy
15 Jul 2012, 15:00
foto
Teodorin's 'optrekje' in Malibu ter waarde van US 50 miljoen dollar met uitzicht op de Pacifische kustlijn en een jaarlijkse belasting van bijna US 400.000 dollar.


In heel Europa is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een van de meest beruchte verkwisters van Afrika. Het gaat om de autogekke, Michael Jackson-geobsedeerde en naar verluidt corrupte zoon van president Teodoro Nguema Obiang van Equatoriaal-Guinea. Franse magistraten hebben het arrestatiebevel vrijdag uitgevaardigd.

Een flitsende in-house discotheek, een vloot van luxe auto's en een vijf verdiepingen tellende herenhuis voorzien van een spa, een fitnessruimte en een kapsalon. Voor de playboy zoon van de autocratische leider van Equatoriaal-Guinea, is zijn Parijse ‘optrekje’ gewoon een ander deel van zijn extravagant bestaan, dat hij doorbracht tussen de Franse hoofdstad, Malibu in Californië en Malabo in zijn eigen verarmd land.

De Franse justitie heeft een aanhoudingsbevel over heel Europa uitgegeven voor Teodorin Nguema Obiang. Hij wordt beschuldigd van verspilling van de rijkdommen van zijn land aan privé-jets, vergulde kranen en een roofzuchtige obsessie voor Michael Jackson-memorabilia. De wereldwijde speelplaats van de 41-jarige Teodorin wordt steeds kleiner. Op 42 Avenue Foch had zijn Parijse herenhuis onder andere een kapsalon, een fitnessruimte, spa, 101 kamers en een eigen nachtclub, waar hij extravagante feesten gaf.

Immuniteit
De Fransen hebben het bevel uitgevaardigd nadat Teodorin had geweigerd om te praten met de Franse Financiële Fraude afdeling. Hij beriep zich op zijn immuniteit als de tweede vicepresident van Equatoriaal-Guinea en een UNESCO-vertegenwoordiger. Teodorin's advocaat, Emmanuel Marsigny, beschreef het aanhoudingsbevel als "ongeldig". Maar de NGO's die de aanklacht hebben gedeponeerd, zeggen dat het juridisch argument niet lang stand zal houden.

"Als Teodorin Obiang zich woensdag had laten ondervragen, dan zou zijn immuniteit als vicepresident hem nog beschermd hebben tegen arrestatie", legt Rachel Leenhardt van de Sherpa Wet Associatie uit. Samen met de anticorruptie-campagne van Transparency International (TI) , heeft zij vijf jaar campagne gevoerd tegen Teodorin ten behoeve van de bevolking van Equatoriaal-Guinea - van wie de meesten overleven op minder dan US 1,96 dollar per dag.

Strop nauwer
Nu hij heeft gefaald om aan zijn wettelijke verplichting te voldoen, kijkt Teodorin aan tegen arrestatie bij aankomst in elk land van de Europese Unie. Deze maatregel is de laatste stap in een totaal Atlantische inspanning om de strop om Teodorin nauwer te trekken. In oktober van het vorig jaar probeerden Amerikaanse autoriteiten nog beslag te leggen op US 70 miljoen van zijn bezittingen, waaronder een Gulfstream jet, een Malibu herenhuis en bijna US 2 miljoen dollar aan Michael Jackson-memorabilia.

In een verklaring naar aanleiding van de uitspraak zei de Amerikaanse Assistent procureur-generaal: "Wij zenden de boodschap luid en duidelijk uit: De Verenigde Staten zal geen schuilplaats zijn voor de oneerlijk verkregen rijkdommen van de corrupte leiders van de wereld."
Eerder namen de Franse autoriteiten elf van Teodorin’s luxe auto’s in beslag van zijn vijf verdiepingen tellende Parijse herenhuis in het ultra-rijke 8ste arrondissement van Parijs met uitzicht op de Arc du Triomphe. De autovloot met een waarde van US 6,1 miljoen dollar bestond uit Maserati’s, Ferrari’s en Rolls Royces.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May