Universele toegang tot reproductieve gezondheid blijft probleem
11 Jul 2012, 07:00
foto
De VN streeft ernaar dat elke zwangerschap gewenst is en elke bevalling veilig.


Reproductieve gezondheid en rechten zijn een integraal onderdeel van duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. Investeren in universele toegang tot reproductieve gezondheid is een belangrijke investering in een gezonde samenleving en een meer duurzame toekomst, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon vandaag, 11 juli, bij de herdenking van Wereld Bevolkings Dag.

Hij doet een beroep op de lidstaten om dringend gezamenlijke actie te ondernemen om de kloof tussen vraag en aanbod voor reproductieve gezondheidszorg te overbruggen. Tienerzwangerschappen zijn wereldwijd nog veelvoorkomend, vaak het gevolg van armoede en het gebrek aan onderwijs. Meer dan 200 miljoen vrouwen en adolescente meisjes hebben geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. Ban Ki-Moon wijst erop dat vrijwillige gezinsplanning programma’s bijna overal worden uitgehold door gebrek aan middelen. “We kunnen en moeten het beter doen”, stelt de VN-baas.

De wereldbevolking is sinds het ontstaan van de VN in 1945 meer dan verdrievoudigd en blijft groeien. Met meer dan zeven miljard mensen die wonen op planeet Aarde, “staan we voor grotere uitdagingen ooit om natuurlijke hulpbronnen te delen en belangrijke uitdagingen om de overeengekomen internationale ontwikkelingsdoelen te bewerkstelligen.” Voedsel-, brandstof- en financiële crises hebben enorme leed veroorzaakt en dienen als wake-up call over de noodzaak om veel meer aandacht te besteden aan de bouwstenen van duurzame ontwikkeling.

Elke zwangerschap gewenst
Vandaag wordt stilgestaan bij de universele toegang tot reproductieve gezondheidszorg. De VN wil naar een wereld waar elke zwangerschap gewenst is, elke bevalling veilig en dat aan de talenten van elke jongere wordt voldaan. Universele toegang tot reproductieve gezondheidszorg tegen 2015 is ook één van de doelstellingen van de Millennium Development Goals. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Reproductieve gezondheidsproblemen blijven wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid en sterfte bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zo'n 222 miljoen vrouwen die een zwangerschap willen vermijden of uitstellen, hebben geen toegang tot effectieve gezinsplanning. Bijna 800 vrouwen sterven elke dag tijdens de zwangerschap of bevalling. Ongeveer 1,8 miljard jonge mensen bereiken hun adolescent vaak zonder de kennis, vaardigheden en diensten die ze nodig hebben om zichzelf te beschermen.

Onmisbaar
Tijdens de activiteiten en campagnes vandaag, zal de essentiële rol die reproductieve gezondheid speelt in het creëren van een rechtvaardige en billijke wereld worden benadrukt. Reproductieve gezondheid is een onmisbaar onderdeel van het samenstel van de duurzame ontwikkeling.

Vrouwen en jongeren die in goede gezondheid zijn en die de macht hebben en de middelen om hun eigen beslissingen nemen over het aantal kinderen dat ze willen hebben - en wanneer ze deze willen hebben - zijn beter in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun samenleving. Maar slechts een op de drie vrouwen op het platteland in ontwikkelingslanden krijgt adequate zorg tijdens de zwangerschap.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May