Doek gevallen voor kapitein Kith Arumjo van Bigi Poika
09 Jul 2012, 03:00
foto
Bewoners spreken zich uit over de dorpsleiding van Bigi Poika.


Het doek is gevallen voor kapitein Kith Arumjo van Bigipoika (Akarani) in Para- Zuid. De dorpelingen willen vervroegde verkiezingen voor een nieuw dorpsbestuur. Dit besluit werd zondag genomen via stemming tijdens een dorpsvergadering van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de dorpelingen. Het dorpsbestuur, dat in 2007 aantrad, loopt dit jaar ook al tegen zijn zittingsperiode van vijf jaar.

Van de 74 aanwezige dorpelingen kozen 40 voor het houden van verkiezingen voor een dorpsbestuur, terwijl 34 het liever hebben dat het huidige bestuur zijn zittingsperiode uitzit.

Eigen weg opgaan
De problemen rond het bestuur Arumjo begonnen toen bleek dat de dorpsleiding haar eigen weg opging. Het volk kwam in beroering, nadat de basja's Romaldus Jagendorst en Ida Wirip uit onvrede zich uit het bestuur terugtrokken. Basja Roberto Tonajare volgde kort daarop. Later kwamen de mannelijke basja's terug op hun besluit, echter bleef Wirip bij haar standpunt.

De organisaties binnen het dorp gingen toen ertoe over een commissie in het leven te roepen om zaken in goede banen te leiden, maar de kapitein weigerde dit initiatief te erkennen.
De datum van de verkiezing moet nog worden vastgesteld.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May