Politie wil veiligheidsgevoel in Marowijne verhogen
08 Jul 2012, 10:00
foto
Waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie afgelopen week in Albina.


Het Korps Politie Suriname (KPS) wil het veiligheidsgevoel in het district Marowijne verhogen. Hoewel de criminaliteitscijfers relatief lager zijn ten opzichte van de rest van Suriname, heerst voornamelijk in Albina een sfeer van te weinig overheidscontrole.

Waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat het KPS in de komende periode concrete stappen daartoe zal ondernemen. Zo zal binnen twee jaar de bemensing van de politieposten te Albina en Moengo, die nu een bezetting heeft van 11 om 9, geleidelijk aan opgetrokken worden naar 25 personen per post. Marowijne kan daarom tegemoet zien: motorsurveillance, snelheid-, alcoholcontrole en roadblocks. Binnenkort starten in het district de roadblocks.

"We gaan de veiligheid opvoeren en zullen, zoals op andere politieposten in Suriname, de sterkte op een redelijk niveau brengen", zegt Tjin Liep Shie aan Starnieuws. Dit moet erin resulteren dat op elke melding en elke behoefte van de samenleving afdoende wordt gereageerd. Ook aan disciplines zoals jeugdpolitie, zal gewerkt worden. "Bij de selectie van personeel voldoen aan het profiel." Bij de opleidingen zijn er mensen geselecteerd die moeten voldoen aan de normen, die in de rest van Suriname gelden. "Ook dezelfde kwaliteit zal in Marowijne gehanteerd worden", benadrukt de politievoorman.

De korpschef geeft aan dat Marowijne als grensdistrict de mogelijkheid biedt voor smokkelpraktijken, waaronder ook drugshandel. Hieraan zal voldoende aandacht worden gegeven. Tjin Liep Shie zegt dat het nu reeds het geval is, maar het is te begrijpen dat met een bezetting van elf personen het onvoldoende is.
"Wanneer daartoe een beroep gedaan wordt op de korpsleiding, wordt het team aangevuld met manschappen van de antiterreureenheid en andere interventie eenheden. "Maar structureel willen we maar een bezetting van 25 man", zegt Tjin Liep Shie. Nu is er een extra alertheid waarbij politie en militairen op zoek zijn naar Braziliaanse bendeleden die twee Franse militairen hebben doodgeschoten en twee anderen ernstig hebben verwond in zuidoost Suriname.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May