Al 57 illegale Brazilianen opgepakt
07 Jul 2012, 02:30
foto
De legerpost te Anapaike tegenover de Franse post Twenké. De Frans-Guyanese bevelhebber generaal Bernard Metz (met pijl) was met een delegatie op 5 april ter plekke voor oriëntatie. (Foto: Edward Troon)


Een intensieve operatie die nog steeds gaande is, heeft erin geresulteerd dat 57 illegale Brazilianen zijn opgepakt. De grootscheepse actie wordt gehouden om grensoverschrijdende criminaliteit in te dammen. De Fransen zijn furieus over dat twee militairen zijn doodgeschoten door Braziliaanse bendeleden. Deze mannen opereren in Frans-Guyana en Suriname.

Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, zegt aan Starnieuws dat er intensief contact wordt onderhouden met de Fransen over deze actie. Het is niet de bedoeling dat de illegale Brazilianen uitgeleverd zullen worden aan de Fransen. Zij zullen gedeporteerd worden naar Brazilië. Linscheer bevestigt dat intussen de post bij Anapaike in zuidoost Suriname, voorbereid door Ordening Goudsector, in gebruik is genomen. Deze grenspost is tegenover het Franse dorp Twenké, waar ook een militaire post is. Door een rivierbarricade kunnen bendeleden niet uitwijken naar elkaars grondgebieden.

Top crimineel
Op een lijst met namen die de Fransen verstrekt hebben aan de politie en het leger, blijkt de naam van de Braziliaan Ferreira Manoel Moura alias Manoelzinho (25) te prijken. Hij wordt door de politie gezocht als verdachte in de zaak waarbij de Braziliaan Arauja Antonio Gomes, om het leven is gebracht. Arauja is op 21 juni van dit jaar doodgeschoten voor zijn logeeradres aan de Masonstraat.

Manoelzinho is ook betrokken bij de beschieting van de Franse militairen de vorige maand in het dorp Dorlin, nabij Maripasoela. Linscheer bevestigt dat het om dezelfde man gaat. Hij kan nog niet aangeven of zich onder de Brazilianen die aangehouden zijn, ook bendeleden bevinden. Hij sluit dit echter niet uit, maar de zaak is nog in onderzoek.

Ontmoeting in Albina
Bevelhebber luitenant-kolonel Hedwig Gillard van het Nationaal Leger (NL) had vrijdag een ontmoeting met zijn Frans-Guyanese collega generaal Bernard Metz. Deze ontmoeting vond plaats in het Akontu Velanti kazerne in Albina. Beide gezagvoerders zijn per helikopter overgevlogen vanuit respectievelijk Paramaribo en St. Laurent. De ontmoeting houdt verband met de bijzondere veiligheid situatie in het grensgebied tussen beide landen.

De legertoppers hebben met elkaar van gedachten gewisseld over de situatie en informatie uitgewisseld. Ook de te voeren strategie in de strijd tegen de grensoverschrijdende misdaad is besproken. Gillard zegt aan Starnieuws dat de problematiek van de illegale Braziliaanse gouddelvers een gemeenschappelijk probleem is. "Er is een goede samenwerking met de Fransen", benadrukt de legerbevelhebber.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May