Gajadien wil aanpassing wet MOT voor invloedrijke personen
06 Jul 2012, 06:00
foto
Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front /VHP), heeft donderdag in het parlement ervoor gepleit dat de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) wordt aangescherpt voor politieke en invloedrijke personen. In de wet is een scherpe controle opgenomen voor buitenlandse invloedrijke personen maar niet voor Surinamers. De parlementariër vindt dat politieke invloedrijke personen makkelijk zich schuldig kunnen maken aan witwaspraktijken.

Ondersteund door zijn fractiegenoten Guno Castelen (SPA) en Mahinder Jogi (VHP) vindt Gajadien dat de aanpassing van de wet, die nu in behandeling is in het parlement een geschikt moment is om te voorkomen dat deze personen door misbruik van hun machtspositie zich verrijken. Hij stelde als voorbeeld dat politieke personen en families die tal van stichtingen hebben en grond van de overheid hebben gekregen, die makkelijk kunnen doorverkopen, dubieuze investeringen op laten verrichten zonder dat daar onderzoek naar wordt gedaan.

Maken misbruik
Jogi zegt dat er in Suriname een levendige handel is in hout,- goud-, zand - en houtkapconcessies. Surinamers die deze concessies hebben aangevraagd, kunnen makkelijk buitenlanders daarop investeringen laten doen. Volgens hem is dat een makkelijke manier om geld wit te wassen. “We weten dat politieke invloedrijke personen misbruik maken om zich te verrijken. Ze begeven zich vaak op het grijze vlak tot soms zelf het zwarte”, meent Castelen.

De vergadering dreigde even uit de hand te lopen tijdens de spreekbeurt van Gajadien. Bij zijn voorbeeld noemde hij namen van families die vele stichtingen hebben en grond van de overheid hebben gekregen en dat weer verhandelen. Hij noemde daarbij de naam van familie Somohardjo. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons heeft meerdere malen Gajadien er op moeten wijzen dat er geen namen genoemd moeten worden en hem gevraagd zich met de behandeling van de wet bezig te houden.

Openheid
Simons die maakte een snerende opmerking dat het verhaal van Gajadien haar bekend voorkomt, uit de periode van voor de verkiezingen van mei 2010. Er dreigde een discussie te ontstaan over een lijst met namen die er zouden zijn van politieke invloedrijke. Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) noemde ook de naam van de familie Gajadien en Jogi. Dit zette kwaad bloed bij assembleelid Jogi die hiertegen protesteerde.

Gajadien zegt er geen moeite mee te hebben openbaarheid te geven aan een lijst met namen van personen die gebruik hebben gemaakt om zich via de politiek te verrijken. Hij heeft vaker op aangedrongen dat namen van mensen die grond krijgen gepubliceerd worden. Dit is enkele keren gebeurd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May