Verzoek wijziging quota walvisvangst Groenland afgewezen
05 Jul 2012, 19:00
foto
Denemarken's Commissaris Ole Samsing zit er verslagen bij nadat het quota van Groenland is afgewezen. (Foto: Monique Pool)


Het verzoek van Groenland om nogmaals voor het vijfde achtereenvolgende jaar het quota te verhogen voor de walvisvangst en ook het quota uit te breiden naar andere soorten is afgewezen door de Internationale Walviscommissie na een stemming. Denemarken's Commissaris Samsing in een persoonlijk commentaar gaf aan dat hij werkelijk had gelobbyd voor een compromis, maar niemand wilde meewerken.

Nadat dit agendapunt, dat veel beroering veroorzaakte op woensdag open bleef, werd vandaag het agendapunt opnieuw geopend. Aangezien Denemarken opmerkte dat er geen consensus was, vroegen zij om een stemming over deze kwestie. Opmerkelijk is dat in de paar interventies die de voorzitter nog toestond, de EU via mw. Hadjichristoforou van Cyprus, de woordvoerder van de EU lidstaten, nadat zij nadrukkelijk de namen van de lidstaten oplas, aangaf dat de EU het voorstel in deze vorm niet kan ondersteunen. De VSA die zich nu steeds meer in het kamp van de walvisvarende naties lijkt te hebben geschaard, gaf aan dat zij het voorstel ondersteunen. Het voorstel werd in stemming genomen en afgewezen met 25 stemmen voor, 34 tegen en 3 onthoudingen. Voor een dergelijke wijziging is een 3/4 meerderheid nodig, maar het was duidelijk dat deze niet zou worden behaald.

Stemmotivatie
De delegaties kregen de kans om hun stem te motiveren, waarbij een aantal opmerkelijke verklaringen werden gedaan. Volgens St. Kitts en Nevis commissaris Joseph was het een trieste dag waarop de mensen van Groenland het recht op voedsel wordt ontnomen. IJsland bij monde van Commissaris Gudmundsson gaf ook aan dat het een triest moment is en een bewijs van het disfunctioneren van de IWC.

St Lucia's Commissaris Compton wilde duidelijkheid hebben of er nu geen quota is voor Groenland en ze dan de hulpbron onder hun eigen wetten moeten beheren. Commissaris Srivastava van India geeft aan dat zij niet tegen walvisquota voor inheemsen zijn, maar in dit geval worden er geen concrete gegevens verstrekt waarom er een groter quota wordt verzocht. Monaco's Commissaris Briand liet niet na aan te geven dat Groenland na Canada de grootste consumptie heeft van zeehonden per jaar (130.000) en dat ze daarnaast nog andere eiwitbronnen hebben, zoals rendieren, schapen en vis, ook is Monaco van mening dat er een groot gezondheidsrisico is verbonden aan de consumptie van walvisvlees, en het feit dat het vlees beschikbaar is in restaurants voor toeristen doet de zaak van de inheemsen van Groenland geen goed.

Beraden
Denemarken's Commissaris Samsing gaf aan dat hij de landen die het voorstel hadden ondersteund dankbaar is, en beschuldigden anderen, waaronder de EU lidstaten van onverantwoordelijk gedrag. Denemarken zal nu nagaan hoe het verder moet. Voorzitter Mainini ziet in deze uitkomst een falen van het hele IWC orgaan en niet van bepaalde leden alleen. In een persoonlijk commentaar van plaatsvervangend Commissaris Stachowitsch van Oostenrijk, die tegen stemde, gaf hij aan dat Denemarken dit had kunnen verwachten want ze doen dit al vijf jaar lang om elk jaar een vergroting van het quota aan te vragen en uitbreiding van de soorten die men kan vangen.

Trujillo een NGO waarnemer uit Colombia geeft aan dat hij blij is met deze uitkomst, want ze houden zich niet aan de afspraken om gegevens te verstrekken aan het wetenschappelijk bureau van de IWC. In het algemeen is er opluchting in het Zuid-Amerikaanse kamp, omdat sommige van de walvissen die door de Groenlanders worden bejaagd geboren worden in de wateren van deze regio.

Monique Pool
Green Heritage Fund Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May