VIDS ontevreden met organisatie verkiezing West-Suriname
05 Jul 2012, 05:00
foto


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is niet tevreden met de organisatie rond de verkiezingen van de dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo. De verkiezing vindt op 8 juli plaats onder leiding van districtscommissaris Roline Samsoedien. De VIDS vindt dat eenzijdig regels zijn opgesteld die inbreuk doen op het recht op zelfbeschikking als inheemse volken.

Momenteel bevindt een delegatie van de VIDS zich in West Suriname. De organisatie wijst in een persbericht op dat de situatie in West Suriname sinds juli vorig jaar danig verstoord geworden is door ongevraagde inmenging van overheidszijde in het traditioneel bestuur van de inheemsen. VIDS stelt overheidsondersteuning op prijs, maar wijst een te verregaande bemoeienis resoluut af.

Geen afstemming
De VIDS vindt dat de regels en voorwaarden voor de kandidaatstelling, verkiezingen, kiesgerechtigden en andere zaken door Samsoedien eenzijdig en zonder enige afstemming vastgesteld zijn. “Deze druisen in tegen onze cultuur en tradities. Er wordt een inbreuk gedaan op ons recht op zelfbeschikking als inheemse volken, inclusief ons recht op zelfbestuur en recht om onze leiders en vertegenwoordigers op onze eigen manier aan te wijzen”, vindt de VIDS. Benadrukt wordt dat er langlopende afspraken zijn met de regering over het organiseren, begeleiden en rapporteren van bestuurswisselingen in inheemse dorpen. Deze afspraken zijn terzijde gelegd.

Er is een spoedoverleg gevraagd met dc Samsoedien om de situatie alsnog in goede banen te leiden en naar een duurzame oplossing te werken. De VIDS hoopt dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden voor een beter en respectvol organiseren van de verkiezingen. Dit gebeurt met coördinatie vanuit VIDS en ondersteuning door het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De organisatie zegt intensief contact te houden met de bevolking en dorpsbesturen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May