Bouterse over Caribische samenwerking energie en mijnbouw
04 Jul 2012, 16:10
foto
President Desi Bouterse op de Caricom staatshoofden vergadering in St. Lucia. (Foto: kabinet van de president)


Suriname heeft concrete stappen ondernomen om intensief samen te werken met Trinidad & Tobago, Guyana en andere Caribische landen. Dit met het oog op Caribbean Enterprises, geïntroduceerd in maart. Ook financiële en technische experts zijn hierbij betrokken. Dit deelde president Desi Bouterse als aftredende Caricom-voorzitter vandaag mee op St. Lucia, waar de staatshoofdenvergadering wordt gehouden.

Bouterse legde verantwoording af over de activiteiten die ontplooid zijn in de afgelopen zes maanden tijdens zijn voorzitterschap. Hij merkte op dat er grote economische veranderingen in de wereld gaande zijn. Het staatshoofd benadrukte dat Caricom niet meer moet volgen, maar moet leiden.

Verandering
“Caricom-burgers, de grootste taak waarvoor we staan, is onszelf te transformeren om anders te denken”, zei Bouterse. “We moeten op een andere manier kijken naar de Caribische gemeenschap en verbeteringen aanbrengen”. De president benadrukte hierbij het belang van samenwerken.

“Ik spreek tot u niet alleen als president van een land waarvoor ik gigantische perspectieven zie, maar ik spreek u ook toe als Caricom-leider ter ondersteuning van een aantal nieuwe ideeën voor deze regio”, zei Bouterse. Hij deelde mee dat de nieuwe perceptie verder ontwikkeld zijn sinds 1 januari, bij de overname van het voorzitterschap van de Caricom.

Activiteiten
Bouterse somde verschillende activiteiten op die ontplooid zijn in de afgelopen zes maanden.
- Er is intensief gediscussieerd over de transformatie van het secretariaat om tastbare resultaten te bereiken.
- In februari zijn afspraken gemaakt voor helpen weder opbouwen van Haïti, dat in 2010 getroffen was door een aardbeving.
- In maart is de tussentijdse staatshoofden conferentie gehouden in Suriname. Het oprichten van de Caricom Enterprises is toen goedgekeurd, waardoor de regio minder afhankelijk wordt van de wereld. Bouterse zei dat er concrete acties zijn uitgewerkt met Trinidad & Tobago en Guyana. Op het gebied van energie en mijnbouw zijn samenwerkingen voorbereid. Technische experts zijn bezig met uitwerken van verdere details.
- Verder is de regionale Sports Academy gelanceerd. De eerste trainingen worden al verzorgd.
- In april is de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken (Cofcor) gehouden in Suriname.
- In mei werd de Caricom-Mexico top gehouden op Barbados. Volgens de president is constructief van gedachten gewisseld en goede afspraken gemaakt over de ondersteuning van G-20 landen.
- In juni zijn de Caricom Youth ambassadeurs bij elkaar gekomen in Suriname. Het belangrijkste doel was de ‘high level’ jongeren uitwisseling met Unasur. Suriname vervult een brugfunctie tussen Caricom en Unasur.
- Over de VN-conferentie voor duurzame ontwikkeling in Rio, zei Bouterse dat de regio met de neus op de feiten wordt gedrukt om zelf maatregelen te nemen voor klimaatsverandering. De regio heeft genoeg natuurlijke hulpbronnen om de ontwikkeling krachtig aan te pakken.

Eenheid en solidariteit
Bouterse wees op het belang van eenheid en solidariteit. Deze zijn de hoekstenen van het succes dat wordt beoogd. Hij zei trots te zijn dat de regio in Cartagena, Colombia, tijdens de bijeenkomst van de landen van de Amerika’s de eenheid heeft gedemonstreerd. Hierdoor was het niet mogelijk om verdeel- en heers toe te passen. Guyana en Suriname hebben deelgenomen aan de bespreking van Mercosur en Unasur, waar ook eenheid is gedemonstreerd over de ontwikkelingen in Paraguay.

De president bedankte voor de enorme steun die hij van de Caricom heeft gekregen om de periode van zijn voorzitterschap tot een succes te maken. Hij dankte het Caricom-secretariaat voor de grote bijdrage die geleverd is tot het succes. Hij riep de Caricom op om geloof te hebben in de organisatie en te streven naar welvaart en welzijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May