Humphrey Bendt: Leiderschap Suriname ondermaats
03 Jul 2012, 06:00
foto
De vier dimensies van leiderschap volgens Stephen Covey, aangehaald door Humphrey Bendt.


Humphrey Bendt had geen moeite hoeven te doen om het publiek in theater Unique mee te krijgen met zijn conclusie. "Suriname heeft op diverse niveaus ondermaatse leiders". Hier moet zo snel mogelijk verandering in komen. Leiders moeten verbinden. Leren samen te werken en het beste uit iedereen naar boven te halen. Ze moeten spiritueel ingesteld zijn.

Bendt was de inleider maandagavond van een lezing georganiseerd door 'Fedrasi fu Afrikan Srananman'. De lezing had als titel: 'Oplossing leiderschapsprobleem bij
Afrikaanse Surinamers'. In het panel zaten Carl Breeveld (fractieleider DOE), Armand Zunder en Liesbeth Peroti. Het ligt in de bedoeling dat er een actieplan komt om versnelde ontwikkeling te brengen voor de Surinamer van Afrikaanse afkomst. Iwan Wijngaarde van de organisatie gaf aan dat hij met deze inleiding een nieuwe impuls wil geven om het bewustzijn te verhogen.

Kwaliteit leiderschap
De inleider had alle aandacht van het publiek met zijn visie over leiderschap. Hij merkte op dat in feite iedereen een leider is. Alle mensen moeten hun persoonlijk leven ontwikkelen. Er wordt leiding gegeven in een gezin, op school en op verschillende niveaus. Iedereen moet de capaciteiten ontwikkelen om doelen te kunnen bereiken. Goede leiders helpen dit verder te ontwikkelen en maken mensen niet tot 'volgelingen' die moeten doen wat hen opgelegd wordt.

Bendt haalde aan dat leiders invloed uitoefenen op anderen. Dit kan positief of negatief zijn. Goede leiders versterken anderen en denken niet vanuit hun ego, maar kiezen voor eenheid, voor verbondenheid. Slechte leiders manipuleren en denken aan eigen belang. Het 'ik' staat bij hen centraal en ze houden niet van andersdenkenden.

Vier menselijke dimensies
Refererend naar leiderschapsguru Stephen Covey benadrukte Bendt dat goed leiderschap hard nodig is. Leidinggeven wordt geïnspireerd vanuit de vier menselijke dimensies 'hoofd', 'lichaam', 'hart' en 'ziel'. Tot nu toe werd overwegend leiding gegeven vanuit het hoofd. Er is een visie nodig (hoofd), een leider moet hard werken en discipline hebben (lichaam). Passie (hart) en de ziel is de motor achter zingeving en ertoe doen. De ziel vervult een centrale rol bij goed leiderschap.

Een leider moet volgens Bendt spiritueel ingesteld zijn. Leiders moeten aan introspectie doen. Ze moeten diep naar binnen kijken en bereid zijn dingen die overbodig zijn los te laten en uit hun cultuur te stappen. Emotionele intelligentie is belangrijk. Leiders hebben een dienende functie. De panelleden en de mensen in de zaal waren het eens met elkaar dat er veel werk aan de winkel is. Er moet hard gewerkt worden vanaf het niveau van het gezin om mensen te scholen om zo hun bewustzijn te verhogen. Mensen moeten nieuwe perspectieven krijgen en uit hun achtergestelde positie geraken. Afgesproken is om een plan hiervoor te maken, waardoor er daden gesteld zullen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May