Buitenlanders willen rijstsector Saramacca nieuw leven inblazen
30 Jun 2012, 13:00
foto
Badresein Sital, coördinator Rijstorgaan


Een groep buitenlandse investeerders is bereid om samen met het Rijstorgaan de rijstsector een ‘push’ te geven. Deze plannen zijn volgens de coördinator van het Rijstorgaan, Badresein Sital, al uitgewerkt. “Begin volgend jaar mogen de landbouwers hiervan al profiteren.”

Ze kunnen zich verheugen op seizoenkredieten of leningen tegen soepele aflossingsvoorwaarden en lage rentepercentages. Volgens Sital is het financieel tekort de grootste nekslag van de rijstsector. De boeren zullen een pakket aangeboden krijgen en zullen alle verwerkingsfaciliteiten worden opgezet. Het ligt in de bedoeling om de rijst naar West-Europa en Saudi- Arabië te exporteren. De markten zijn al in kaart gebracht. Sital wil hiermee de georganiseerde boeren op een hoger niveau brengen.

Eisen
Om in aanmerking te komen voor een pakket, moeten de boeren voldoen aan bepaalde eisen. Ze moeten geregistreerd staan, contribuerende leden zijn en de documenten van hun rijstarealen moeten in orde zijn. De financiering geldt voor alle inputs die nodig zijn voor de sector, vertelt Sital.

Het Larecogebied in het district Saramacca beschikt over ruim 4.000 hectare rijstareaal, waarvan 2.100 hectare is geregistreerd. Deze zullen meegaan in het pakket. Sital merkt op dat in een later stadium ook de overige landbouwers van de andere districten zullen worden geholpen. Saramacca wordt voor dit project als pilot gebruikt.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May