Ingezonden: Politiebond kent zijn rechten maar niet zijn plichten
28 Jun 2012, 19:00
foto


De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft gisteravond laat een persbericht doen uitgaan, ondertekend door zijn voorzitter Robby Ramjiawan, dat kort en krachtig is samen te vatten als 'Neks no fout met politieoptreden Tout Lui Fautkanaalweg'. Het is onbegrijpelijk dat Ramjiawan als hooggeplaatst politiefunctionaris en als voorzitter van de SPB publiekelijk oordeelt over een zeer omstreden optreden van zijn collega's terwijl dit optreden nog volop in onderzoek is op last van de procureur generaal (pg0. Het is hetzelfde als zou hij oordelen over een zaak die onder de rechter is: indien niet strafbaar absoluut laakbaar.

Het is duidelijk dat de druk vanuit de bondsleden hem noodzaken tot het innemen van een ferm standpunt, want de geloofwaardigheid van het gehele Korps Politie Suriname staat meer dan ooit in de schijnwerpers van de nooit eerder zo sceptische bevolking. Het lijdt geen twijfel dat elke politiefunctionaris, van hoog tot laag, sinds dat gewraakte optreden in zijn of haar omgeving dagelijks onder vuur ligt met vragen over wat zich nu werkelijk aan de Tout Lui Fautkanaal-weg heeft afgespeeld.

Even weinig twijfel lijdt het dat de korpsleden dat inmiddels meer dan zat zijn en dat ze wensen dat 'de leiding' het voor ze opneemt. Ramjiawan heeft zich dat aangetrokken, maar heeft met dit persbericht zowel extern als intern een volstrekt verkeerd signaal afgegeven. Het is duidelijk dat dit bericht tevens moet worden gelezen als een boodschap aan het Bureau Onderzoek Politiezaken (OPZ) om niet alleen betrokkenen, maar het hele korps snel van dit 'vuiltje' te bevrijden.

Hier wreekt zich eens te meer dat alle misstanden de politie betreffende intern worden afgedaan. Het zal ook de leiding van het Korps duidelijk moeten zijn dat zij er alleen maar bij gebaat zijn om alle onderzoek naar misstanden uit handen te geven aan een neutrale commissie onder leiding van de pg. Was dit eerder gebeurd, dan zou de bevolking nu niet zo sceptisch zijn en zou Ramjiawan niet in de fout zijn gegaan. Want hij heeft met zijn persbericht duidelijk gemaakt dat de SPB zich zeer bewust is van zijn rechten, maar dat het zijn plichten daarbij uit het oog verliest.

Rolf van der Marck
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May