Studenten kunnen carrière maken bij Celos
28 Jun 2012, 12:00
foto
Studenten tijdens de open dag op Celos. (Foto: Raoul Lith)


Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) maakt studenten bewust van de carrièremogelijkheden die er zijn in de bos- en natuursector. Celos bestaat 45 jaar en hield een informatiedag voor studenten van het Natin, de PTC-Agribusiness, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en IOL-Biologie.

De studenten hebben niet alleen kennisgemaakt met het agrarisch onderzoek in Suriname, maar ook met de onderzoeksactiviteiten van het Celos. Interim- manager, Imro Fong Poeng, zegt dat de studenten min of meer al hun keuze hebben gemaakt, maar zich nog moeten specialiseren. Met zo een open dag maken ze mee hoe er in de praktijk samengewerkt wordt voor de ontwikkeling van de natuur- en bosbouwsector in Suriname.

Stimulans
Het Celos zit op dit moment met twaalf wetenschappers. Dit is volgens Anwar Helstone, coördinator van dit informatieproject, te weinig. “We proberen deze studenten die al een keuze hebben gemaakt in deze sector te stimuleren om door te gaan, en om niet op te geven, want de uitdagingen blijven bestaan. Een voordeel van dit werk is ook nog dat je op een goedkope manier Suriname en de wereld kan bekijken", verklapt hij.

Een speciale attractie was volgens Helstone dat studenten zijn uitgekozen om drie dagen mee te gaan op reguliere veldactiviteiten zoals het Bigi Pan, 'agro forestry' in het Boven-Suriname gebied en de Kabokreek. “Studenten krijgen op deze trips een simulatie over hoe Celos in de praktijk onderzoek doet. Zo kunnen ze voelen hoe het eraan toe gaat op het veld", vertelt Helstone aan Starnieuws. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er 45 studenten hiervoor in aanmerking zouden komen, maar als extra stimulans en vanwege de enthousiaste reacties, is besloten de selectie naar 54 te verruimen.

Veel geleerd
“We hebben veel geleerd over de verschillende richtingen, vooral over bosbouw. Ik wil verder in deze richting. Ik heb passie voor het bos", zegt Kenneth Soerowidjojo. Medestudent Djaelani Morphan beaamt dit. Ook hij wil zich verder verdiepen in de bosbouw, vooral houtkap interesseert hem. “Surinamers gaan hier niet verantwoord mee om”, meent hij.

Er wordt vrijdag nog een open dag gehouden voor negentig mulo-scholieren uit Brokopondo, Saramacca en Zanderij. In dit gebied heeft Celos proefvelden in Phedra, Tijgerkreek en Matta.

Raoul Lith
Advertenties