Fiks bedrag geëist van Rosebel Gold Mines voor bespieden
28 Jun 2012, 06:00
foto
De camera (zie pijl) verborgen in de slaapruimte van de twee werknemers van Rosebel Gold Mines/Iamgold.


Advocaat Raoul Lobo eist namens twee werknemers van Rosebel Gold Mines (RGM) een vergoeding van US$ 44.000 per persoon voor het illegaal plaatsen van camera’s in hun private vertrekken op de bedrijfslocatie te Brokopondo. Lobo schrijft aan de directie van het Canadese bedrijf RGM/Iamgold dat dit een schending is van mensenrechten en in strijd is met de grondwet en internationale verdragen.

Lobo zegt aan Starnieuws dat het bedrijf op grond van een vage verdenking tegen zijn cliënten buitensporig en onrechtmatig heeft gehandeld. Op eigen houtje is een zeer ingrijpende en absoluut illegale en onrechtmatige onderzoeksmethode toegepast tegen zijn cliënten. Het gaat om twee security medewerkers. De raadsman benadrukt dat RGM niet bevoegd is tot deze handeling en de zaak had moeten overdragen aan de bevoegde autoriteiten.

Bespieden kan niet
De advocaat vindt dat op geen enkele wijze “het bespieden door camera’s in private vertrekken te plaatsen” goedgepraat kan worden. Starnieuws verneemt dat de directie het hoofd van de security heeft ontslagen, nadat deze kwestie aan het licht is gekomen. De man is intussen het land uitgestuurd. Er zijn nog tenminste twee andere personen die ook betrokken zijn bij deze zaak.

De directie heeft zich mondeling verontschuldigd naar de twee personen die werden bespied. De leiding van het bedrijf zou niet op de hoogte zijn geweest van het plaatsen van camera’s. Lobo vindt een verontschuldiging niet genoeg. “Als Rosebel Gold Mines deze gedragingen zou uithalen in de USA, Canada of andere westerse landen zou het bedrijf enorme schadeclaims tegemoet zien en eventueel strafrechtelijke vervolging tegen de opdrachtgevers of verantwoordelijken”, meent Lobo die ook een schriftelijke verontschuldiging eist.

Niet te accepteren
“Dit soort rotzooi flikken bepaalde multinationals in derdewereldlanden”, stelt Lobo verontwaardigd. Hij wijst op de immateriële schade en opgelopen trauma’s bij zijn cliënten. “Niemand kan garanderen dat de gemaakte opnames vernietigd zijn en dat cliënten hun geslachtsdeel niet uitgezonden zien op You Tube”, stelt de raadsman.

Lobo vindt dat het gevraagde bedrag van U$ 44,000 (per persoon, inclusief advocatenkosten) aan immateriële schade alleszins redelijk te noemen is, gelet op de gepleegde handelingen en de geschonden mensenrechten. Hij benadrukt dat de directie eindverantwoordelijk is voor deze handelingen. Hij zal gerechtelijke stappen ondernemen als het bedrijf niet overgaat tot betaling. Er is een ultimatum gesteld aan het bedrijf dat intussen afgelopen is, zonder dat er reactie is ontvangen. In het schrijven werd ervoor gewaarschuwd dat deze zaak wereldkundig zou worden gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May