Politiebond: Niks verkeerds aan optreden te Tout Lui Faut
28 Jun 2012, 00:30
foto


De Surinaamse Politiebond (SPB) vindt het optreden van de politie aan de Tout Lui Fautkanaalweg niets anders geweest is dan het vervullen van de verplichting om verdachten aan te houden, zodat zij uit de gemeenschap zouden worden gehaald en door de rechter worden berecht. Dit zegt de bond in een persbericht, ondertekend door voorzitter Robby Ramjiawan.

De SPB kwalificeert een persoon of verdachte als vuurwapengevaarlijk, indien bij het plegen van een misdrijf gebruik wordt gemaakt van een vuurwapen. Ook het in het bezit hebben van een vuurwapen, zoals dat het geval was bij het Savanah Casino en de juwelier in de Maretraite Mall, maakt de persoon of personen vuurwapengevaarlijk. Bij het optreden van de politie zijn vier verdachten doodgeschoten.

Volgens de regels
Benadrukt wordt in het persbericht dat de politie bezig was met opsporing van vuurwapengevaarlijke verdachten. "Indien een der genoemde personen of verdachten ergens gesignaleerd worden -zoals dat onlangs aan de Tout Lui Fautkanaalweg het geval was- rukt de politie uit ter opsporing/aanhouding van nog steeds vuurwapengevaarlijke verdachten, ook al zou later blijken bij of na de aanhouding dat zij geen vuurwapens bij zich hadden", stelt de SPB.

Het bestuur van de politiebond geeft aan dat het niet waar is dat de politie alleen bij vuurwapengevaarlijke verdachten vuurwapengeweld mag aanwenden. In tal van andere gevallen is dat toegestaan. Enkelen hiervan zijn: indien een verdachte zich onttrekt aan zijn/haar aanhouding; in gevallen van overmacht; bij noodweer; in gevallen van bescherming van personen en goederen tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding. Een en ander hierover is duidelijk in het Politiehandvest en andere wettelijke regelingen omschreven en vastgelegd. Duidelijk moet ook zijn dat de politie vuurwapens ter beschikking heeft om die
-uiteraard binnen de wettelijke bepalingen- ook tegen mensen te gebruiken.

Verplicht
Het bestuur benadrukt dat de politieambtenaar -indien hij/zij kennis draagt of in kennis wordt gesteld van een gepleegd misdrijf of van de aanwezigheid van voortvluchtige verdachten ergens op Surinaamse grondgebied de politieambtenaren conform het Wetboek van Strafvordering verplicht zijn op te treden. Indien zij zulks nalaten maken zij zich schuldig aan een zeer ernstige plichtsverzuim, waarbij de minister deze politieambtenaar op voordracht van de korpschef zelfs kan ontslaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May