DNA zet stap voorwaarts naar genderevenwicht
28 Jun 2012, 04:00
foto
Cultureel antropoloog Henna Guicherit


Surinaamse vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de politieke top als gevolg van discriminatie en hierin moet verandering komen. Met dit doel is gisteren in De Nationale Assemblee het finaal programma van de DNA en UNDP gepresenteerd: Ronde tafel Gender en Politieke Partijen.

Voor deze presentatie waren er vertegenwoordigers van Guyana en Argentinië afgereisd om hun ervaringen te delen over het stimuleren van participatie van vrouwen in de politiek, het quota systeem in Guyana en Latijns-Amerika, de rol van NGO’s en de successen en uitdagingen. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en UNDP-Country Director hebben de bijeenkomst geopend.

Cultureel antropoloog Henna Guicherit heeft de status van gender en politieke partijen in Suriname belicht. "Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de politiek komt door de eeuwenoude en hardnekkige mythe van de mannelijke dominantie en vrouwelijke ondergeschiktheid. Ook seksistische ideeën die wijdverspreid en diepgeworteld zijn in de culturele en religieuze waardepatronen. Het mannelijk geslacht wordt beter gewaardeerd dan het vrouwelijk geslacht." Guicherit zegt dat het begrip leiderschap in onze samenleving geladen is met veronderstellingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Socialisatie conditioneert meisjes en jongens in deze achterhaalde seksistische ideeën en traditionele arbeidsverdeling. Ombuiging van de negatieve invloed die deze diepgewortelde factoren hebben op vrouwelijk politiek leiderschap, is volgens Guicherit de grote uitdaging.

Verhoging democratisch gehalte
"We moeten werken aan een gender evenwicht in politiek leiderschap, omdat vanuit een optiek van mensenrechten en efficiëntie vrouwen hun democratische mensenrechten moet kunnen beleven." Het democratisch gehalte van de samenleving wordt daarmee verhoogd, aangezien de democratie versterkt. "Het is ondemocratisch en onrechtvaardig om vrouwen uit te sluiten en aan wetten te binden waar zij geen deel aan hebben gehad."

De quota voor vrouwen is volgens de inleider een efficiënte methode om genderevenwicht te bereiken. De helft van de landen hanteert een quota voor vrouwen. "Politieke partijen moeten de gelijkwaardigheid van de seksen bewuster maken, erkennen dat vrouwenrechten mensenrechten zijn en dat een beter genderevenwicht in leiderschap een winst is voor allen.” De instelling van een vrijwillige partij quota vindt Guicherit een goede maatregel om te zorgen voor gelijke toegang tot een volwaardige participatie van vrouwen in machtsstructuren en besluitvorming.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May