Gebundelde boeren Saramacca gaan voor 'fair-trade'
25 Jun 2012, 10:00
foto
Landbouwer Frank Rodrigues, Badresein Sital en districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani op de markt van Leiding XI A.


Een groep landbouwers heeft zich gebundeld in de Stichting Agrarische Ontwikkeling Saramacca (Sagas). De bedoeling van deze stichting is dat de producent de consument het product aanbiedt, zonder gebruik te maken van de tussenhandel. Dit levert voor beide groepen voordelen op. De producent houdt een betere winstmarge over, terwijl de consument het product goedkoper kan kopen.

Om deze landbouwers te ondersteunen, hebben districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani van Saramacca en coördinator van het Rijstorgaan, Badresein Sital hun groente en fruit bij hen gekocht zondag. De landbouwers hebben drie stands op de markt van Leiding 11A. De Sagas stands worden bemand door landbouwers die hun fruit en groente rechtstreeks verkopen aan de consument.

Meer markten aandoen
Ramdhani merkt tegen Starnieuws op dat er spoedig een bestuur gekozen zal worden voor Sagas. “Het ligt in de bedoeling om meer markten aan te doen om betere afzet te hebben voor de producten. In een later stadium zullen de mogelijkheden bekeken worden om deze producten te exporteren”, meent de dc. Ook zal hij contact opnemen met Landbouw, Veeteelt en Visserij om de mogelijkheden te bekijken voor meerdere trainingen te verzorgen op het gebied van telen en kweken van landbouwgewassen.

Sital vertelt dat al 325 boeren zich geregistreerd hebben, van wie 177 contributie betalen. Per maand is dat SRD 25. Sagas wordt een zelfstandige organisatie die zichzelf kan onderhouden en waarbij continuïteit gegarandeerd is.
Frank Rodrigues heeft een meloenaanplant van zes hectare. Hij is landbouwer en voorzitter van de ressortraad van Groningen. Hij is blij met deze organisatie. Rodrigues deelt mee dat de winstmarge miniem is. Er is nog helemaal geen sprake van 'fair-trade', vindt hij.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May