Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 102
24 Jun 2012, 18:30
foto
Een hut in Galibi bezweek door de rukwinden afgelopen woensdag. (Foto: Isaak Poetisi)


“Heren, ik stel voor dat we onze wapenspreuk veranderen; in plaats van Justitia, Pietas, Fides, stel ik voor....”
“Neks, No, Fout...”
“Ach, jij ziet ze al vliegen, nee, naar aanleiding van die perikelen na die stormwind stel ik voor...”
“Winti wai, Lanti pai...”
“Ej, val me niet steeds in de rede, dit is een serieus ding; complete huizen zijn gewoon weggeschoven, laat staan daken. Ik dacht aan...”
“Wat is je banabong als de stormwind mijn kankantrie omvergewaaid heeft...”
“Inspek Jones met z’n hitkraker van weleer..”
“Wie wind zaait, zal storm oogsten...”
“Waar slaat dat nou op?”
“Je wilde toch iets met wind hebben?”
“Nee, ik dacht aan:’Kalf verdronken, Massale opschudding dan pas put dempen.”
”Hoe zeg je dat in het Latijn?”
“Kalfsoengoes, Barbariloesoes, Poetindempos.”
“Inderdaad, hoe vaak is er niet gepleit voor het aanschaffen van apparatuur voor de meteodienst, want in feite is die geen weersvoorspellingsdienst.”
“En beter geschoold personeel aanschaffen. Je komt me niet zeggen: ik had het op het scherm gezien, maar ik heb geen alarm geslagen want ik dacht niet dat het zo snel hier zou zijn.”
“Ja, maar oom Ramon zegt dat we aangesloten zijn op het systeem van de Fransen, dus dan hoeven we geen dure apparaten te kopen.”
“Heeft die aansluiting op de Fransen ons onlangs op tijd gewaarschuwd? Nee, toch? Ze kijken terecht naar hun kant, niet naar de onze. Stel je voor.”
“Tenminste kunnen we dankzij Sternieuws via die internationale website de zaak nu zelf bijhouden.”
“Dat is de boodschap: wacht niet op die failliete middeleeuwse overheid van ons; doe je ding zelf.”
“Altijd doet die overheid zo zuinig als het om dit soort investeringen ten algemene nutte gaat, ze doen alsof het uit hun zak zal komt.”
“Zo ook met het verbreden van de bandbreedte voor een sneller internetverkeer. Je hoort niet van hoe smal naar hoe breed we zullen gaan, nee, je hoort eerst een klaagzang dat het dertig miljoen US gaat kosten.”
“Dat is onze zwakte: we zijn gierig om te investeren voor het algemeen nut, maar we zijn gul om te verspillen voor het eigen gewin.”
“Zeg weer nonsens met je mond.”
“Ik tank niet honderden liters per week op staatskosten of vergeet ziekenfondsgelden te storten.”
“Maar één ding: mensen zijn echt massaal geschrokken van die harde, fluitende wind en rondvliegende daken en neerstortende bomen; velen, zelfs verstokte heidenen, gingen in gebed.”
“Heel goed, dat geeft kracht.”
“Ik zou dan wel tijdens het bidden mijn ogen steeds openmaken om op tijd te kunnen wegduiken als ik een rondvliegend voorwerp op me zie afkomen.”
“Een goed advies van uncle Ramon: ga net zoals bij de militairen zo plat mogelijk op de grond liggen; dan heb je de beste kansen om te overleven.”
“Misschien zijn dat zijn ervaringen uit zijn commandantperiode, toen Hans L. met de YP voor de deur van Fort Zeelandia stond, klaar om die hele hip-hap daarbinnen aan flarden te schieten met z’n punt-vijftig.”
“Wie is toen met ontblote bovenlijf naar buiten gelopen en zag kans Hans om te praten?”
“Ik hoorde ook andere adviezen: zoek de stevigste plaats in je huis op, bijvoorbeeld de badkamer-toiletgroep, want die is meestal van steen opgetrokken.”
“En als daar vol is, en dat kan best met die jarenlange hoge woningnood van ons, wat dan?”
“Kruip dan onder de stevigste tafel.”
“Maar je ziet dat het zijn goede kant heeft dat we af en toe zoiets meemaken. We groeien naar elkaar toe, want een storm kent geen groen of paars.”
“Ai, kijk hoe snel er een paar honderd man van het leger opgetrommeld waren om meteen waar dan ook ingezet te kunnen worden.”
“Baas sreef tik heli go loekoe ding brada f’ing.”
“Maar oom Ramon tak: Hij had veel, en veel erger verwacht daar op Galibi.”
“Ja, maar die mensen hebben nog nooit zoiets meegemaakt, dus je begrijpt dat ze nogal opgewonden waren. En dan komen de beroemde indianenverhalen los.”
“Maar het mooiste was: toen de schade opgenomen was, werd later op de dag een aanvang gemaakt met het alsnog vieren van de verjaardag van het dorpshoofd.”
“Ik hoor die goede man al zeggen:’Sjoh, eenmaal ie dja, Basis, da oen kan nak wan vloeibaar. Orlando, tja sieksi waran biri dji oenoe.”
“Zullen ze ook getoost hebben, zo van:’Nog vele na deze?”
“Ik denk het niet. Maar een vriend van me belde me in de avond vanuit Albina op. Het enige wat ik kon verstaan, was:’Kolve, kolve, krote kolve’. Ik dacht eerst aan kolven bloed.”
“Maar weer eens bleek hoe moeilijk het is om in zulke situaties aan de juiste informatie te komen. Dat is ons grootste zwakte.”
“Hoe moet je dat doen if antenne foe radio waai gwe?”
“Via internet en a no ala antenne waai gwe.”
“Da wat als ook de stroom uitvalt? Dat gebeurt als eerst bij stormwinden.”
“Dus kijk, communicatielijnen in stand houden, is het belangrijkste. Dat gaf toch ook de doorslag bij die tegencoup die je zonet noemde? Via de mast van Telesur werd toen een radiokanaal geopend en kon men de stem van Basis horen. Die riep Soerin op om zich over te geven, terwijl men tot dan toe had gedacht dat Baas wekkemaaid was.”
“Ook na die vliegramp op Zanderij wist men van overheidswege tot zes uren daarna nog niets zinnigs te vertellen. Alleen maar de ergste geruchten deden de ronde.”
“De beste info hoorde ik van een journalist die bij het mortuarium van het AZ gestationeerd was en zei dat er tegen tienen zo een 150 bodybags richting Zanderij waren vertrokken.”
“Ook toen de turbines van de stuwdam onder water liepen en we drie dagen zonder stroom zaten, hetzelfde liedje: niemand kon wat zinnigs zeggen, weet je nog?”
“Het eerste nieuws kreeg ik via radio Sun, die alleen was nog in de lucht en ik had gelukkig een batterijradio.”
“En ik werd gebeld door iemand die net als ik een telefoon van het oude model had, dus rechtstreeks, zonder zo een cordless base-station, want die dingen gaan ook op stroom.”
“Dus alvast: minstens twee radiostations moeten een generator hebben, zodat ze kunnen uitzenden, al valt landelijk de stroom uit.”
“Plus ze moeten kunnen beschikken over een noodantenne als de hunne wegwaait, en zo een noodantenne moet het liefst aan een hoog gebouw bevestigd zijn, Hakrinbank, Regeringsgebouw of AZ, bijvoorbeeld.”
“Plus het cellulairverkeer moet in tact blijven; ze hebben hun eigen noodgenerator en in zulke gevallen moet er een gratis alarmnummer zijn waar de nodige info snel kan worden vernomen of naar alle gebruikers kan worden doorgepingd.”
“En zo min mogelijk bellen, om overbelasting van het systeem te voorkomen. Want if dat val uit wegens overbelasting, dan hebben we een probleem erbij.”
“En die jongens van ons energiebedrijf hebben ook snel en goed gereageerd.”
“Dus dat is ook een prioriteit: zo snel als mogelijk de stroomvoorziening op gang brengen.”
“En ze moeten genoeg werkende kettingzagen hebben om bomen die op de draden zijn gevallen, weg te zagen.”
“Water is niet het eerste probleem; de meeste huishoudens hebben een reservoir bij hun hydrofoor. En de sociaal zwakker huishoudens hebben vaak een Durotank onder hun dakgoot.”
“Maar dat rampenteam moet altijd een behoorlijke voorraad drinkwater in huis hebben. En flink wat tentzeilen om de ergst beschadigde daken af te dekken.”
“Is er intussen al een goedgekeurd rampenplan, waar ook mee geoefend wordt, zoals de brandweer regelmatig met in scène gezette verkeersongevallen oefent?”
“Deze keer was ook het rampenteam goed ter been, want vorige keren huppelden ze er met veel gebabbel en weinig snelle daden achter de gebeurtenissen aan.”
“Was niet hun schuld alleen; wat kan je doen als je geen geld genoeg op de begroting hebt?”
“Weer die eenzijdige zuinigheid. Laat men ook met dienstreizen zo zuinig doen.”
“Mensen die alleen op elektra koken, zitten dan wel zonder warm eten.”
“Een belangrijk advies hoorde ik een paar jaar geleden, toen ik op Trinidad zo een voorlichting over hurricanes volgde, namelijk: alle voorwerpen, hoe klein dan ook, die rond het huis slingeren, moeten verwijderd worden. Zo een leeg conservenblik of een petfles krijgt door de wind de kracht van een kogel.”
“En ons probleem zijn de omwaaiende bomen.”
“Dus: alle bomen rond het huis moeten regelmatig gesnoeid worden, zodat ze bij eventueel omwaaien niet op je dak terecht kunnen komen.”
“Plus alle oude en half verrotte bomen wegzagen.”
“Gunst, dan is er heel wat werk aan de winkel.”
“Hopelijk vult dat Noodfonds zich snel, want daar is echt behoefte aan.”
“Maar die windhoos heeft dat hele gehaal en getrek rond die vier neergeknalde criminelen weggewaaid.”
“Kies ding mooi; ik heb zo een beroving meegemaakt en ik heb geen greintje medelijden met ze.”
“Nou, ik vind wel dat we alert moeten blijven en de politie goed in de gaten moeten houden.”
“Maar hoe kan de politie zichzelf in de gaten houden als er maar een eeuwige waarnemend korpschef aan het hoofd staat? Waarom kan die man niet benoemd worden?”
“Die saletjonker vóór hem kon vanwege de politiek wel benoemd worden.”
“Goden zij dank dat we die kwijt zijn.”
“Heb je niet gemerkt dat het steeds bepaalde mensen zijn die springen en kwaken dat er mensenrechten zijn geschonden door de politie als harde criminelen worden aangepakt, maar dat deze zelfde mensen in alle talen zwijgen als dit soort criminelen nu zelfs met elektrische schokwapens hardwerkende gezinnen mishandelen en minderjarige meisjes tot bloedens toe slaan?”
“Eentje zag 8 en 9 december voor zich.”
“Gewoon stemmingmakerij. Wat zagen ze toen die arme zangeres wreed werd verkracht en dat meisje op haar hoofd werd geslagen? Heb je die Vrouwenorganisaties toen gehoord?”
“Ze zagen geen 8 en 9 december voor zich, daarom.”
“Als burgers die tot bloedens toe mishandeld zijn, zelfs met elektrische schokwapens en merken dat criminelen meer rechten lijken te hebben dan de slachtoffers en allerlei lichte straffen krijgen wegens ontoerekeningsvatbaarheid of een ander juridisch gefrommel zoals fouten in de dagvaarding een lichte straf krijgen of zelfs worden, als burgers dan het recht in eigen handen nemen, dan ga je weer horen: is schending van mensenrechten.”
“Ik zag laatst een speelfilm hierover, Seeking Justice, met Nicolas Cage, waarin je ziet hoe een ondergrondse organisatie zulke getroffen burgers aanzet tot wraakneming. Maar je ziet in die film ook de dubieuze rol van bepaalde politie-autoriteiten en dat het recht in eigen handen nemen ook goed uit de hand kan lopen.”
“Laten we eerlijk zijn, in die tori van die vier neergeschoten rovers bleken er veel onduidelijkheden.”
“Maar die zijn toch rechtgetrokken?”
“Nou, maar ik vind dat er toch onduidelijkheden overblijven.”
“Ach je zeurt. Het was toch duidelijk dat het om vier topcriminelen ging? En dat zij meerdere brute berovingen op hun naam hadden? En dat zij het stopsignaal van de politie overduidelijk hebben genegeerd? En dat ze zelfs de auto zijn uitgerend nadat die was klemgereden? Da wat wil je? Al ben je ongewapend als de pest, blijf dan toch staan met je handen wijd in de lucht, geef je over in een omgeving waar vele getuigen dat kunnen zien. Anders na dede j’e soekoe.”
“En al worden er honderd mensenrechtenorganisaties bijgehaald, dood blijft dood, klari, geen ‘genieten meer van bloedgeld in het buitenland.”
”Wie kaatst moet de bal verwachten.”
“Boontje komt om z’n loontje.”
“Ik kan me zoiets ook herinneren met de daders van die brute bankroof op het DSB bijkantoor Nieuwe Haven met moord op de manager, tientallen jaren geleden. Hebi achtervolging en achter Benies Park, toen was daar nog nauwelijks bebouwd, ding rij ding boi klem, ding vluchte ini a boesi en ding klaar ding, toch?”
“Maar ik zeg: mi klaar mi sopi en ik neem een taxi naar huis, want als ik wat borreltjes op heb, laat ik me rijden. Tot ziens heren.”

Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May