Venetiaan wijst op verschil tussen Bouterse en Brunswijk
15 May 2010, 12:00
foto


Ronny Brunswijk, voorzitter A-Combinatie en Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) zijn beiden veroordeeld voor betrokkenheid bij drugs in Nederland. Het Nieuw Front heeft er geen moeite mee om met Brunswijk samen te werken, maar met Bouterse wel. President Ronald Venetiaan legde in ’90 seconden’ op Radio 10 uit wat het verschil is. Bouterse heeft een staatsgreep gepleegd in 1980 en een legale regering naar huis gestuurd. Venetiaan was toen minister van Onderwijs. In 1982 zijn onder verantwoordelijkheid van Bouterse 16 personen gepland opgehaald en 15 keerden niet meer naar huis terug. “Ze zijn zonder vorm van proces afgemaakt”, aldus Venetiaan.

De president legde uit dat door het optreden van Bouterse er veel leed aan land en volk is berokkend. Ook families en individuele personen gaan hier gebukt onder. Het proces om uit te vinden wat er gebeurd is rond december 1982 is gaande. Op grond hiervan is voor Venetiaan een samenwerking met Bouterse niet mogelijk. Over Brunswijk zei Venetiaan dat de samenwerking met A-Combinatie is. Brunswijk is gekozen en maakt deel uit van deze Combinatie. Het Nieuw Front heeft er geen moeite mee om met een combinatie, die vooral het binnenland als basis heeft, samen te werken.

Venetiaan legde uit dat in 1987 ook goed gekeken is naar kandidaten die een veroordeling hadden. Toen is toch besloten om KTPI-voorzitter Willy Soemita op de kandidatenlijst te plaatsen, aangezien de partij dat wilde en hij de leider is. Dat is toen ook gedaan. Over het aangaan van een debat met overige politieke leiders, zei Venetiaan dat hij daar in principe geen moeite mee heeft, maar er zijn beperkingen. Hij liet duidelijk merken dat hij niet met Bouterse in debat zal gaan om de geschiedenis van Bouterse. “De grote klappen die het volk te incasseren heeft gekregen, zijn er nog en ze tellen nog”.

Het was de eerste keer dat de president rechtstreeks in debat trad via de radio met het publiek. Er waren uiteenlopende vragen, waarbij bellers zich netjes hielden aan de richtlijnen. De behoefte om in dialoog vragen te stellen aan leiders is groot. De president beantwoordde genuanceerd de vragen en ging op sommige zaken diepgaand in. Er is veel kritiek op het gebrek aan communicatie tussen de regering en het volk. Nagenoeg elk ministerie heeft een voorlichtingsprogramma maar het gaat om eenrichtingsverkeer. Een rechtstreeks contact zoals vandaag op Radio 10, zou veel meer effect hebben gehad. Er resten nog negen dagen voor de verkiezing.-.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May