Tien gezinnen Galibi zwaar getroffen
21 Jun 2012, 10:30
foto
Ravage op Galibi. (Foto: Isaak Poetisi)


Afgerukte daken, omgewaaide bomen en stroompalen zijn enkele stille getuigen van de storm die gisteravond huis heeft gehouden in Galibi. Boten aan de oever gemeerd, waren een gemakkelijke speelbal van de sterke rukwinden en de hoge golven. De storm heeft Galibi op zijn grondvesten doen schudden. Tot vanmorgen 10 uur zijn volgens een inventarisatie van de dorpsleiding tien gezinnen getroffen.

Starnieuws reisde vanmorgen af naar Galibi met manschappen van het Nationaal Leger, onder aanvoering van majoor Jozef Laurens. Er is veel schade aan boten en elektriciteitsmasten, rapporteert Laurens. Enkele woningen zijn ernstig beschadigd. Ook constateert de legertopman dat de installatie van het zonnepaneel is verschoven. Hierdoor kan er geen gebruik worden gemaakt van alternatieve energie. De schoolboot is beschadigd, waardoor de kinderen niet vervoerd kunnen worden.

Onder de indruk
In één van de woningen hebben de rukwinden bouwstenen uit hun voegen gehaald. Het toeristenverblijf van de touroperator Myrysji tours heeft het meest te lijden van deze storm. De toerboot is aan flarden gereten.

Stephanus Tokoe, de eigenaar Wijnberg Tokoe, is diep onder de indruk van dit natuurverschijnsel. Hij vertelt dat omstreeks 19:00uur de wind in sterkte toenam, een half uur later was het overal pikdonker. "En toen stak een flinke en fluitende windstoot op. De elektriciteitsvoorziening viel gelijk uit", zegt Tokoe. Het was voor hem een ongekende ervaring. "We hoorden daken om ons heen vliegen". De storm heeft volgens Tokoe precies een uur geduurd.

In hangmat
"Ik lag in mijn hangmat samen met mijn kleinkind", vertelt de 41-jarige Malies Pane. "Ik merkte dat er een ongewone wind opstak". Pane vroeg toen haar man de was die nog buiten hing, van de lijn te halen. "En plotseling hoorden we een luid fluitende toon, gevolgd door een hard gekraak".

De woning stortte in elkaar. "Mijn man probeerde nog te redden wat hij kon". Om verder waterschade te voorkomen, werden de televisie en andere kwetsbare spullen verhuisd naar de woning van haar zus. "Ik was met stomheid geslagen", zegt Malies Pane. De hele avond heeft ze niet geslapen. "In 47 jaren is dit ons nooit overkomen."

Basia Selowin Alamjawari, zegt dat negentien jaar terug Galibi te maken had met een storm, maar de windstoten waren minder krachtig toen. Intussen pakken de bewoners flink aan. Het puin wordt opgeruimd.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May