Uitblijven incentive baart boeren zorgen
18 Jun 2012, 06:00
foto


Het niet nakomen van de beloofde incentive aan boeren, zet kwaad bloed. Volgens het Rijstorgaan zouden de boeren in juni al de incentive van SRD 130 per ingezaaide hectare moeten ontvangen. Na drie maanden is het beloofde bedrag nog steeds uitgebleven, terwijl de inzaaiperiode op 15 juli afloopt. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat de SRd 3.25 miljoen nog niet beschikbaar is.

Bramdew Rampedarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten (VPP) zegt aan Starnieuws dat dit probleem te wijten is aan minister Setrowidjojo. “In plaats van dat hij zich zorgen maakt om de rijstsector, gaat hij nu tomaten laten planten in kassen op Henarpolder. De incentive is al voorbereid en het werk is al geschied. LVV moet overgaan tot uitbetaling. Daarnaast zegt de LVV-bewindsman dat er al 15.000 hectare is ingezaaid, terwijl het om 9.000 hectare”, meent een boze Rampedarath.

Geduld betrachten
Harrinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) deelt mee dat hij een goed gesprek heeft gehad met directeur Gerrit Breinburg van LVV over de uit te betalen incentive. “Hij heeft me duidelijk gemaakt dat het bedrag nog niet vrijgemaakt is en dat de overheid er alles aan doet om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Hij heeft gevraagd dat de boeren nog een beetje geduld te betrachten”, vertelt Oemraw. Volgens de SPBA-topman zou de incentive vele boeren goed doen.

Minister Setrowidjojo benadrukt tegenover Starnieuws dat de beloofde incentive niet op de begroting van LVV opgenomen was. “Het is een regeringsaangelegenheid en we moeten dat bedrag van ergens krijgen. We breken samen van het ministerie van Financiën en de vicepresident, Robert Ameerali, onze hoofden om dit bedrag gerealiseerd te krijgen. We moeten alle centen verantwoorden en we kunnen niet uitbetalen zolang we het bedrag niet hebben”, stelt de LVV-minister.

Brede oriëntatie
De bewindsman merkt op dat hij cijfers heeft waaruit blijkt dat de inzaai 15000 hectare is. Volgens hem moet Rampedarath dan het tegendeel bewijzen. Ook vindt Setrowidjojo dat het ministerie breed georiënteerd is en meer doet dan alleen rijstteelt. Het ligt in de bedoeling om de agrarische sector te stimuleren.

Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, merkt op dat er bureaucratie heerst waardoor de uitbetaling op zich laat wachten. “Deze bureaucratie moet doorbroken worden. Alle voorwerk is al gedaan, maar het ministerie van LVV moet de zaak beter aanpakken. De urgentie ervan moet benadrukt worden. We hebben niet alle tijd van de wereld hiervoor”, meent Sital. Volgens hem zou de incentive juist de boeren moeten motiveren om meer in te zaaien. Hij verwacht dat er minder ingezaaid zal worden om de incentive nog niet verwezenlijkt is.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May