"Vader zijn, is leuk"
17 Jun 2012, 00:00
foto
Een van de pupillen van Rumas spelt een bloemetje op voor een vader die met zijn gezin op stap is. (Foto: René Gompers)


"Ja...", antwoorden enkele mannen aarzelend wanneer een groep jongens hen staande houdt met de vraag: "bent u vader?" De verbazing maakt gauw plaats voor een brede glimlach als de vaders een corsage opgespeld krijgen, getrakteerd worden op een koekje en een frisdrank, en nog enkele cadeautjes in ontvangst mogen nemen. "Vader zijn, is leuk", zegt Carl Breeveld (fractievoorzitter DOE) die als stichting 'Man Mit Man' jarenlang activiteiten organiseert rond Vaderdag.

Aan de Domineestraat heerst een feestelijke sfeer. De dj verhoogt de sfeer terwijl de vaders in de bloemetjes worden gezet. De vaders genieten zichtbaar van de plotselinge aandacht die zij krijgen van stichting Rumas. Deze stichting heeft samen met 'Man Mit Man' een week van activiteiten ontplooid naar aanloop van Vaderdag: een 'Papa Wiki'. Zaterdag zijn in Domineestraat diverse vaders verwend.

Vaders wakker schudden
'Papa Wiki' betekent ook 'papa, wordt wakker', legt Desmond Plet van stichting Rumas uit. "Heel veel vaders moeten wakker geschud worden en hun verantwoordelijkheden nemen. Het beeld over het algemeen is zeer negatief: vader loopt weg, verwekt hier en daar kinderen en zorgt niet voor ze".

Enkele vaders raken zelfs aan de praat met elkaar. Maar sommigen kunnen niet al te lang genieten van de plotselinge aandacht: met moeder en de kinderen moeten ze nog van die ene naar de andere plaats voor de Vaderdag inkopen. Andere vaders sjouwen met de grootste zakken en banen met veel moeite zich een weg door de drukte. Ze zien er op toe dat vooral de kleine kinderen dicht in de buurt blijven. "Er zijn ook vaders die het goed doen en hun rol prima vervullen. Die vaders gedenken wij vandaag", motiveert Plet de geste naar de vaders toe. "Wij moeten het positieve belijden en niet maar negatief blijven". Daar gaan de jongens van Rumas weer en doen de vaders stilstaan om ze te trakteren.

Missen vaderliefde
Voor de jongens heeft deze activiteit een diepere betekenis. Stichting Rumas begeleidt drop-outs met als doel hen weer op school te krijgen. "Veel van deze jongens missen de vaderliefde. Ze komen uit eenoudergezinnen", vertelt Plet. "Deze handelingen helpt ze te leren hun vader te vergeven en aan te spreken."
De jongens spelden heel gedreven de corsages op. Ze gaan zorgvuldig na of de vader al voorzien is van een versnapering, twee boekjes, een hoge onderscheiding 'beste vader in de wereld', een boekenlegger met tips over vaderschap, en een pakketje.

Onder het balkon van Dojo was er ook een debat gaande over het vaderschap tussen assembleelid Carl Breeveld, kickboxer Angelo Simson, en Fransico Samuels, oprichter van stichting Vaderliefde. De sprekers kregen af en toe bijval van het publiek en werd er flink 'fun' gemaakt tijdens de discussies. Met "Vaderschap is een challenge, being a dad is fun!" werd de discussie en de Vaderdag actie afgesloten.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May