Surair Catering gecertificeerd voor bescherming visbestand
16 Jun 2012, 17:30
foto
Nathalie Steins en Jose Soesman, operation manager bij Surair catering. (Foto: René Gompers)


Surair Catering Services heeft als eerste cateringbedrijf in Zuid-Amerika
het 'traceerbaarheidscertificaat' van de Marine Stewardship Council (MSC) gekregen. Dit certificaat geeft aan dat alle visproducten die dit bedrijf gebruikt, afgenomen zijn bij gecertificeerde vishandelaren. Surair Catering Services is een dochteronderneming van de SLM.


De (MSC) is een internationale non-profit organisatie die er op toeziet dat de visbestanden in de wereld worden beschermd. Overbevissing is de belangrijkste oorzaak voor de drastisch afgenomen visbestanden. "In sommige gevallen is het zo erg dat de voortplanting in gevaar komt", deelt Nathalie Steins, manager van MSC Starnieuws mee.

Bescherming noodzakelijk
"Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen mensen werkzaam in de visserijsector. In veel ontwikkelingslanden zijn de mensen afhankelijk van vis als bron voor eiwitten omdat het goedkoper is dan vlees", legt Steins het belang van het beschermen van de visbestanden uit. De MSC beheert het enige wereldwijd erkende certificeringsprogramma voor wild gevangen vis. Bedrijven die afnemen bij de gecertificeerde visbedrijven, gaan ook door een procedure om het keurmerk van de MSC te mogen gebruiken. 282 visbedrijven doen mee aan het MSC programma.

"Als gevolg van deze certificering zijn wij onderdeel geworden van een beweging die duurzame visserij wereldwijd beloont", zegt Lois Voight, manager van Surair Catering. "Dit is de bijdrage van de SLM aan de groene wereldeconomie". De KLM was de eerste vliegmaatschappij die het keurmerk gebruikt. De SLM wordt de tweede. "We kunnen gerust stellen dat wij als kleine cateringbedrijf toonaangevend zijn in de Amerika's", stelt een trotse Voight. "We hebben al tweemaal het Silver award voor Best Food gehaald en nu dit erbij!".

Seabob
Het eerste gecertificeerde visproduct dat op het menu van de SLM komt is de Seabob garnaal. De Seabob visserij in Suriname kreeg in 2011 als eerste tropische garnalenvisserij ter wereld het MSC certificaat voor duurzame visserij.

Gerrit Breinburg, directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), gaf in het kort aan hoe hard er gewerkt wordt aan het behoud van het certificaat: "Soms moeten wij de kustwacht inzetten. Het aantal trawlers is van 30 teruggebracht naar 22 en de vangstmethodes zijn aangepast". Aan het cateringbedrijf werd steun toegezegd en beloofde de LVV-directeur dat er nog meer maatregelen komen tegen de illegale Seabob vangst en beloningen voor de eerlijke bedrijven.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May