OGV 25 jaar: Goede bezorgd over beleving mensenrechten
16 Jun 2012, 15:30
foto
Betty Goede, voorzitter van OGV.


De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) bestaat vandaag 25 jaar. Het jubileum wordt maandagavond herdacht met een lezing over mensenrechten. De inleiding wordt verzorgd door Margo Waterval. De voorzitter van de OGV Betty Goede, rekent er op dat vóór het reces van de rechterlijke macht duidelijkheid komt in het 8 december strafproces.

Terugblikkend op 25 jaar OGV, merkt Goede tegenover Starnieuws op dat de beleving van de mensenrechten nog steeds zorgwekkend is. Zij stelt dat de samenleving onvoldoende weet over wat mensenrechten zijn en hoe een rechtsstaat functioneert. De OGV-voorzitter is bezorgd over de wijze waarop de politie vier verdachten heeft doodgeschoten. In een rechtsstaat moet de politie er alles aan doen de verdachten te arresteren en voor de rechter te brengen. Anderen die verdacht worden van moord, krijgen amnestie.

Hoogte- en dieptepunten
Goede merkt op dat elk jaar de decembermoorden zijn herdacht. Er is een misvatting dat deze herdenking pas op 8 december 1992 is begonnen. "Toen was er een grote herdenking waarbij nabestaanden uit Nederland overgekomen waren", zegt Goede. De aanname van de motie in 1995 door het parlement om de decembermoorden te vervolgen, memoreert Goede ook. Het stuiten van de verjaring van de moorden en het besluit van het Hof van Justitie om het Openbaar Ministerie op te dragen de vervolging in te stellen, zijn markante momenten voor OGV.

Het boek 'Sporen zoeken' is uitgebracht speciaal voor de jeugd. Goede vindt het jammer dat dit niet opgenomen is in het curriculum van het onderwijs. Dan had de jeugd veel meer geweten over mensenrechten. De dood van de oprichter van OGV, Rudy Polanen, en voorzitter Ilse Labadie is een zware klap geweest voor de organisatie. Zij hebben zich enorm ingezet voor de mensenrechten. Goede is blij dat er een mensenrechtenmonument is gerealiseerd.

Brede aanpak
Hoewel de decembermoorden een continue aandachtspunt zijn voor OGV, wijst Goede er op dat de organisatie in de bres springt voor alle mensenrechtenschendingen. Zij is niet vrolijk over de huidige situatie waarbij schenders van mensenrechten straffeloos blijven. Dit met ondersteuning van de staatsstructuren.

"Er is nog veel werk te doen voor organisaties die opkomen voor mensenrechten. Ik merk dat er met twee maten wordt gemeten", stelt Goede. Zij benadrukt dat iedereen het recht heeft op een eerlijk proces, want dat is de basis van de rechtsstaat. Zij vindt het toepasselijk dat juist nu de lezing wordt gehouden over beleving van mensenrechten.

De lezing maandagavond wordt gehouden in 'De Mantel' aan de Verlengde Keizerstraat en begint om 19.00 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May