Leerkrachten Alfonsdorp moeten van NH in het donker
16 Jun 2012, 02:30
foto


Vier leerkrachten en hun gezinnen van O.S Alfonsdorp zitten al twee dagen in het donker. Dit komt omdat de afdeling Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) erop staat dat SRD 150 wordt voldaan. Dit moet worden betaald door het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. De school is een dependance van O.S. Albina.

Het dorpshoofd had de leerkrachtenwoningen laten aansluiten op het elektriciteitsnet van het dorp. De stroomvoorziening geschiedt via een stroomaggregaat. Nu beschikken de leerkrachten niet over elektriciteit. "Het gevolg is dat het dorp wel over elektriciteit beschikt, terwijl de leerkrachten deze moeten ontberen", zegt kapitein Galgren misnoegd aan Starnieuws.

Veel ongerief
Het dorp heeft gedurende acht dagen met eigen inspanning ervoor gezorgd dat de aggregaat operationeel bleef door benzine aan te schaffen. NH heeft nagelaten de brandstof op tijd te leveren. De levering had al op 8 juni moeten plaatsvinden. "De leerkrachten zijn met hun kinderen en hebben een maand foerage opgeslagen in diepvriezers", zegt de kapitein. Bovendien is het ondoenlijk om ijs te halen uit Albina. Kapitein Galgren, die begaan is met het lot van de leerkrachten, zegt komende dinsdag naar Paramaribo te vertrekken om het verschuldigde bedrag te voldoen.

Schoolleider Maira Simson maakt zich zorgen. "De kinderen worden de dupe van dit besluit", zegt Simson. Ze wijst erop dat de 6e klassers voor de jaarlijkse toets staan. "Voor ons is iedere seconde en iedere minuut van belang", benadrukt de schoolleider. Elke ontregeling werkt door op de leerprestaties van de kinderen.

Hulp ingeroepen
"Bij voortduring gaat onze maandfoerage eraan", zegt leerkracht Ivy Pinas. Zij merkt op dat door de ondoordachte beslissing hun dagelijks patroon van lesvoorbereiding, huishoudelijk werk, de zorg voor hun gezin en het corrigeren van schoolwerk wordt ontregeld. "Onze kinderen moeten na school gelijk hun huiswerk maken. "Hen wordt de mogelijkheid ontnomen te spelen en naar Jeugdjournaal te kijken", klaagt Pinas.

Jeugdparlementariër Stefanus Ligorie deelt kort na middernacht aan Starnieuws mee dat in de marges van de High level jeugdmeeting van de Caricom-landen en Unasur in Paramaribo, hij het probleem heeft besproken met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. "Minister Lackin heeft beloofd de situatie zaterdagochtend vroeg aan zijn collega van Onderwijs en Volksontwikkeling door te spelen", zegt Ligorie.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May