Bond vreest eenzijdige ontslagen bij RBC
15 Jun 2012, 11:10
foto


Het personeel van de Royal Bank of Canada (RBC), voorheen RBTT, vreest dat binnenkort een groot deel van de medewerkers eenzijdig zal worden ontslagen. Uit gesprekken met de leiding van de bank en de bond blijkt dat met een ophanden reorganisatie van de bankinstelling er geen behoefte meer is aan een groot deel van het personeel.

Intussen zijn alle functies binnen de bank komen weg te vallen en moet opnieuw worden gesolliciteerd. Het personeel heeft vanmorgen een prikactie gehouden die tot 10 uur heeft geduurd. Een aangewezen verantwoordelijke heeft het personeel later laten weten dat de volgende week een gesprek komt met het personeel. De prikactie is hierna beëindigd.

Grote onzekerheid
Willy Rodrigues, voorzitter van de personeelsbond van RBC, zegt aan Starnieuws dat er bij deze buitenlandse bank van alles en nog wat mis is. De bank heeft geen verantwoordelijke aanspreekpunt; er is geen directeur. Alle opdrachten en instructies worden vanuit het buitenland gegeven. Vragen van het personeel over garantiestelling voor banen vanwege de reorganisatie, worden met een mooi maar onduidelijk verhaal omzeild. "Er kan dus ook niets worden gezegd over wanneer de onderhandelingen beginnen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De bank weigert een inflatiecorrectie door te voeren."

“We leven hier in grote onzekerheid over ons werk en onze toekomst. Het erge is dat ook vanuit het ministerie van ATM er niets voor ons gedaan wordt. De buitenlanders houden absoluut geen rekening met de Surinaamse arbeidswetgeving en doen wat zij denken dat voor hen goed is”, zegt Rodrigues. Volgens haar duurt deze situatie al vanaf de bank is overgenomen en RBTT heette. De situatie wordt nu met de dag erger. Zo wordt het personeel volgens Rodrigues misbruikt om lange uren te maken. “Er wordt met niets rekening gehouden. Als we de opdracht krijgen om te werken tot laat in de middag of avond, moet dat dan ook gebeuren. Uitzendkrachten hebben het hier verschrikkelijk. Sommigen werken hier al 3 tot 4 jaar, maar mogen geen dag vrij nemen of verlof aanvragen. Als zij ziek zijn of vrij willen, worden zij niet betaald voor die dag”, zegt Rodrigues.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May