Eerste Surinaamse delegatie in Rio
13 Jun 2012, 22:30
foto


Het eerste deel van de Surinaamse delegatie is vandaag in Brazilië aangekomen om deel te nemen aan de Rio+20 meeting van de Verenigde Naties. Landen uit de hele wereld zullen zich buigen over duurzame ontwikkeling, waarbij het milieu beschermd moet worden.

Deze week komen hoofdonderhandelaars bijeen om over diverse agendapunten te discussiëren. Namens Suriname onderhandelen ambassaderaad Raymond Landveld van de VN-missie te New York, Ellen Naarendorp, Environmental Coordinator Suriname, en John Goedschalk van de Climate Change Agency. Met hen zijn meegereisd diverse milieu en water experts, vertegenwoordigers 'major groups' onder wie jongeren, vrouwen, inheemsen en marrongemeenschappen. Zij nemen deel in diverse activiteiten tussen 13 en 19 juni.

Positie Suriname
President Desi Bouterse zal in de tweede delegatie naar Rio afreizen om deel te nemen aan de staatshoofdenontmoeting van 19 tot 21 juni. Enkele ministers zullen hem vergezellen. Op 21 juni zal het staatshoofd namens Suriname de vergadering toespreken en de standpunten van het land overbrengen. Suriname is zich volgens een bericht van het kabinet van de president bewust van de belangrijke uitdagingen die er zijn op het gebied van milieu voor de wereld. Suriname is in een gelukkige positie met veel natuurlijke hulpbronnen, waarvan water en landbouwgrond de komende jaren steeds belangrijker zullen worden.

De VN heeft ‘major groups’ ingesteld die zullen meepraten bij verschillende bijeenkomsten en vergaderingen. Voor het eerst is er een selecte groep van ‘major groups’ opgenomen in de delegatie. De kosten voor vervoer en accommodatie worden door de overheid gedekt. De vertegenwoordigers zijn verantwoordelijk voor hun agenda en de meetings waaraan zij deelnemen. Verwacht wordt van deze delegatie dat zij haar bevindingen zal delen met het onlangs opgerichte platform Duurzame Ontwikkeling. Dit platform zal na Rio+20 de doelen opstellen en aanbevelingen doen over het te volgen regeringsbeleid om duurzame ontwikkeling in Suriname te waarborgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May