33 miljoen euro in 2011 naar Suriname
13 Jun 2012, 08:30
foto


Nederland heeft in het afgelopen jaar 33,3 miljoen euro besteed aan Suriname. Voor veiligheid en justitie was er voor de post Rechtshandhaving/technische assistentie bij drugsbestrijding 200.000 euro begroot. Hieruit is 60.000 euro gerealiseerd. Voor effectieve besturing van het justitie apparaat was er 146.000 euro begroot, waarvan 139.000 euro is gerealiseerd.

De cijfers staan in het rapport ‘Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS)’ van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De HGIS is een budgettaire constructie binnen de rijksbegroting. In een uiteenzetting zegt het Nederlandse ministerie dat de HGIS het mogelijk maakt om de uitgaven van de verschillende departementen op het gebied van internationale samenwerking te bundelen, om zo de onderlinge samenhang te illustreren. “Het doel van de HGIS is om als instrument te worden ingezet voor geïntegreerd en coherent buitenlands beleid.” In principe is het rapport een bundeling van elementen uit de jaarverslagen van de verschillende departementen.

De uitgaven in de HGIS worden opgedeeld in Official Development Assistance (ODA) en internationale samenwerking (non-ODA). Het ministerie wijst erop dat de regering een scherper en beter geïntegreerd buitenlands beleid op drie pijlers heeft geformuleerd: welvaart, veiligheid en vrijheid.
Voor een groot deel gaat het om lopende projecten in Suriname die zijn opgebracht in het verslag. Behalve op het gebied van rechtshandhaving , lopen er ook milieuprojecten en projecten voor toegenomen menselijke ontwikkeling en sociale ontplooiing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May