Kinderarbeid treft wereldwijd 215 miljoen jeugdigen
11 Jun 2012, 16:00
foto


Het is wereldwijd slecht gesteld met kinderen. 215 miljoen kinderen moeten werken om te overleven. Meer dan de helft van hen ondergaat de ergste vormen van kinderarbeid, waaronder slavernij en gewapende conflicten. Vandaag, 12 juni, wordt Werelddag tegen kinderarbeid herdacht.

De nieuwste cijfers over kinderarbeid staan in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat vandaag is gepubliceerd.
Er bestaat nog altijd een grote kloof tussen de ratificatie van verdragen inzake kinderarbeid en de concrete acties van landen in hun strijd tegen kinderarbeid, zegt de organisatie. Die kloof is het grootst in de informele economie, waar de meeste schendingen van fundamentele arbeidsrechten plaatsvinden.

Kinderen op het platteland, kinderen van migrerende werknemers en kinderen van inheemse volkeren worden het vaakst slachtoffer van kinderarbeid. Ongeveer 5 miljoen kinderen zitten volgens het rapport gevangen in dwangarbeid, waaronder seksuele uitbuiting voor commerciële doeleinden en schuldgebonden slavernij.

Uitbannen kinderarbeid
De IAO stelt ook dat relatief weinig gevallen van kinderarbeid de nationale
rechtbanken bereiken. "Sancties voor overtredingen zijn vaak te zwak om effectief te zijn als afschrikmiddel tegen de uitbuiting van kinderen", staat in het rapport.

"We mogen niet toestaan dat het uitbannen van kinderarbeid minder belangrijk wordt op de ontwikkelingsagenda. Alle landen moeten streven naar het afschaffen van kinderarbeid, door nationaal en internationaal beleid", zegt directeur-generaal Juan Somavia van de IAO. Het thema van de Werelddag tegen kinderarbeid dit jaar is "Mensenrechten en sociale rechtvaardigheid: laat ons een punt zetten achter kinderarbeid".

Acties ministerie ATM
Indachtig de roep van de IAO naar sociale rechtvaardigheid heeft Suriname in 2010 een sociaal contract gesloten met haar burgers, zegt het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) in een verklaring. “Ook in het ontwikkelingsplan 2012-2016 wordt aandacht besteed aan het kind.” ATM zal in de komende periode acties ondernemen die gericht zijn op de aanpak van kinderarbeid. Er komt een beleidsdocument over de situatie van kinderarbeid in Suriname en komen minimumleeftijden voor toelating tot het arbeidsproces, somt ATM zijn voornemen op.

Arbeidsinspectie zal in de periode 2012-2015 meer aandacht besteden aan het werk van kinderen en jeugdigen in haar voorlichting naar de samenleving. Ook zal deze werkarm van ATM haar landelijke inspecties verhogen en uitbreiden naar de goudvelden. Kinderarbeid waaronder straathandel, kinderhandel, verkoop van drugs door kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie krijgen meer aandacht van de dienst Arbeidsinspectie.

“Het streven naar sociale rechtvaardigheid in onze samenleving is niet slechts de verantwoordelijkheid van de overheid, maar van ons allen (elke individu, burger, ouder, werkgever, werknemer). Door kinderarbeid uit te bannen in onze samenleving, helpt u aan het verwezenlijken van de roep naar sociale rechtvaardigheid op Werelddag tegen Kinderarbeid”, luidt de boodschap van het departement ATM.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May