Brunswijk wil niet worden opgevoed door SVB-tuchtcollege
07 Jun 2012, 14:30
foto
Ronnie Brunswijk van Inter Moengotapoe


Ronnie Brunswijk, speler van de hoofdklasse vereniging Inter Moengotapoe, wil niet worden opgevoed door het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Brunswijk is woensdagmiddag uitgevaren tegen Karl Zeefuik, lid van het tuchtcollege.

Zeefuik had Brunswijk opgeroepen voor een gesprek nadat de speler liederlijke taal had gebezigd tijdens een voetbalwedstrijd. Volgens Brunswijk behandelde Zeefuik niet het geval maar wees hij de speler er op dat die een van de leiders is van het land én parlementariër.

Aangesproken als leider
“Ik wens niet opgevoed te worden door Zeefuik”, zegt Brunswijk aan Starnieuws. Brunswijk zegt dat al vanaf het begin van het gesprek het fout ging. Volgens Brunswijk verwachtte Zeefuik dat hij in de houding moest staan als een militair, wat hij weigerde. Zeefuik zou de Inter Moengotapoe speler de les hebben gelezen over zijn gedrag als politieke leider en niet als speler. Dit pikte Brunswijk niet en zei dat op zijn eigen manier ook aan Zeefuik.

Directeur Gordon van Sichem van de SVB, zegt nu geen reactie te kunnen geven op het gebeurde tussen Brunswijk en Zeefuik. Dit wil hij pas doen nadat vanmiddag het SVB-bestuur een gesprek heeft gehad met het tuchtcollege. Bij deze vergadering zal de kwestie besproken worden alsook het incident dat zich op het voetbalveld heeft afgespeeld. Daarna zal ook Brunswijk gehoord worden.

Supporter uitgescholden
Brunswijk zegt tijdens een wedstrijd van de SVB een supporter, die zich op het speelveld had begeven, te hebben uitgescholden. Hij zou daarbij liederlijke taal hebben gebruikt. Arbiter Enrico Wijngaarde dacht op dat moment dat Brunswijk de grensrechter had uitgescholden en gaf hem terstond de rode kaart. Wijngaarde zou eerder hebben aangegeven dat Brunswijk een speler en niet de grensrechter had uitgescholden.

“Toch zeg ik dat ik de rode kaart terecht heb verdiend omdat je zulke taal niet kan gebruiken op het speelveld. Het gebeurde omdat tijdens een wedstrijd waar je ook nog achter staat, de emoties gaan spelen”, zegt Brunswijk.

Willekeur
Brunswijk zegt van Zeefuik al gehoord te hebben dat hij voor zes maanden zal worden geschorst. Daarmee zal hij niet akkoord gaan. Hij beklaagt zich er om dat bij de SVB er geen vaste regels zijn om straffen uit te delen en dat het tuchtcollege naar willekeur kan handelen. Volgens Brunswijk is het opmerkelijk dat bij spelers van Inter Moengotapoe er zwaardere straffen worden uitgedeeld.

Van Sichem bevestigt dat er geen vooraf geschreven straflijst is . “Het tuchtcollege heeft bij een incident een gesprek met alle partijen, bepaalt dan de strafmaat en legt dat voor aan het SVB-bestuur. De teams van de spelers kunnen altijd bij het SVB-bestuur in hoger beroep gaan, maar in negen van de tien gevallen wordt de strafmaat overgenomen door het bestuur. De teams zijn dan vrij om naar de rechter te stappen”, zegt Van Sichem.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May