Dispuut bond PA en JusPol bereikt climax in rechtszaal
06 Jun 2012, 22:00
foto


Het jarenlange dispuut tussen de bond van Penitentiaire Ambtenaren (PA) en Justitie en Politie zal op 19 juni in de rechtszaal beslecht worden. Beide partijen hebben hun eigen verwachtingen. De bond gaat ervan uit dat de rechter hem in het gelijk zal stellen en zal beslissen dat het ministerie uitvoering geeft aan het akkoord dat is gesloten in 2000.

Bondsvoorzitter Gustaaf Gallant zegt aan Starnieuws dat de uitspraak een einde zal maken aan alle politieke intriges en aanvallen op de PA. Breekpunt in het akkoord is volgens hem punt drie, de herstructurering van het penitentiaire korps en hoe deze moet plaatsvinden.

Dispuut
Volgens Gallant gaat het om drie punten: de financiële waardering voor het korps, de voorziening in toelagen en de herstructurering, waarbij een interim coördinator en een vertegenwoordiger vanuit de PA zijn aangewezen. De interim coördinator moet de plaats innemen, van wat Gallant noemt, de politieke functie van ‘onderdirecteur Delinquentenzorg'. Het korps wil al jaren dat de dienst geleid wordt door een hoge officier vanuit de PA, zoals bij de politie er een korpschef is en niet door een politieke persoon. De vertegenwoordiger zal zitting moeten nemen in de commissie van JusPol die moet zorgdragen voor het herstructureren van de dienst.

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (JusPol) zegt echter aan Starnieuws dat de bond van een koude kermis zal thuiskomen. Volgens hem is er van de laatste zitting een proces-verbaal opgemaakt waarin door de rechter is beslist, dat er slechts één persoon wordt aangewezen om beide posities in te vullen. Het ministerie heeft dit volgens de bewindsman voorgesteld in de rechtszaak. De rechter zou hiermee akkoord zijn gegaan. Toen het er op aankwam dat de bond iemand moest afvaardigen, is dit niet gebeurd omdat twee personen naar voren worden geschoven. De bond heeft als interim coördinator van de PA, Regillio Blijd voorgedragen en als vertegenwoordiger voor de herstructurering Charles Tilburg.

Situatie veranderd
Over het in 2000 gesloten akkoord zegt Belfort dat, dit heeft gegolden toen er geen andere afdelingen dan slechts de penitentiaire dienst bestond. “Nu is de dienst uitgebreid met andere afdelingen die direct en indirect te maken hebben met het korps. Zij zijn allemaal ondergebracht in een onderdirectoraat van het ministerie. Nu is er een totaal andere situatie en moeten we met de ontwikkelingen meegaan”, meent Belfort. Gallant blijft erbij dat het akkoord valide is en dat dit is gesloten om juist de dienst te ordenen en zaken die al langer dan tien jaar zijn blijven liggen, aan te pakken.

Gallant zegt dat vanuit het ministerie er alles aan wordt gedaan om de dienst niet als een volwaardig korps te laten functioneren. Zo worden de manschappen onthouden van groeimogelijkheden. Er zijn geen trainingen, het ontwikkelingsniveau wordt bewust laag gehouden. Er zijn geen goede voorzieningen en wordt van alles wat negatief is, in de schoenen van de manschappen geschoven.

Vete
Gallant en Belfort zeggen dat er enorm veel mis is bij deze dienst. Beide partijen verwijten elkaar een dubbele agenda te hebben. Gallant zegt dat de dienst deze behandeling krijgt zodat de politieke intriges normaal kunnen doorgaan. “Maar wij zullen niet zwichten hiervoor en zullen door blijven vechten voor onze rechten”, zegt de bondsvoorzitter.

Over de recente aanvaring tussen Belfort en Gallant waarbij de minister een dienstvoertuig met de politie heeft laten ophalen bij de bondsvoorzitter, hebben beiden een apart verhaal. Over het verwijt van Belfort dat de bondsleden niet aan het werk verschijnen, zegt Gallant dat dat een afgedwongen privilege is van zeker hij als voorzitter, net als het hebben van een vervoersmiddel voor het verrichten van bondsactiviteiten. Tussen Gallant en Belfort is er ook nog een persoonlijke vete, omdat Gallant zich zou hebben verzet toen in november van het vorig jaar Belfort werd benoemd als waarnemend onderdirecteur van de dienst delinquentenzorg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May