Forse stijging influenza-gevallen
05 Jun 2012, 18:00
foto
De Medische Zending constateert een forse toename van luchtweginfecties in het binnenland.


In de afgelopen vijf weken heeft de Medische Zending een forse stijging geconstateerd in luchtweginfecties met koorts en hoesten. Tussen de 700 en 800 gevallen zijn vanaf week 16 (3de week april) tot en met week 20 (3de week mei) geregistreerd.

De Medische Zending heeft 56 poli’s in het verzorgingsgebied Binnenland. Als arts vindt Irma Jaglall de stijging van de influenza-gevallen opmerkelijk. Ze is ressortarts Midden Suriname en arts op afdeling Patiëntregistratie Surveillance Onderzoek (PSO). “Wij van de Medische Zending vinden de cijfers ook opmerkelijk en zullen nagaan van waar de plotselinge stijging komt”, zegt Jaglall aan Starnieuws.
In week 1 (begin januari) tot week 15 werden nog gemiddeld 450 gevallen geregistreerd. De reden voor bijna een verdubbeling van dat aantal is niet voor handen.

Ook in het kustgebied waar het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) actief is, is er een toename. “Maar deze toename is minder sterk dan bij de Medische Zending”, zegt het BOG. “Het is niet zeker of er al gesproken kan worden van een landelijke influenza-epidemie, maar de tekenen wijzen wel in de richting van een stijging van de aantallen luchtweginfecties in vele delen van het land.” Gemiddeld zijn er in de afgelopen vier weken 20 influenza-gevallen gesignaleerd. In de periode daarvoor was dat aantal nog 12, merkt het bureau op. Van de 20 gevallen, hadden vier patiënten de pandemische influenza A (H1N1). In Albina is bij 8 andere patiënten de H1N1-influenza vastgesteld.

Ernstige gevallen
Zowel het BOG als de Medische Zending hebben nog geen goed beeld van de ernstige gevallen van luchtweginfecties. Ze kunnen niet aangeven hoeveel patiënten verwezen en/of opgenomen zijn. In het Streekziekenhuis in Nickerie zijn tot en met midden april 33 personen opgenomen met luchtweginfecties, waarvan het overgrote deel tussen de 6 maanden en 15 jaar was.

Artsen, ziekenhuizen en bejaardencentra kunnen het vaccin betrekken bij het BOG om seniore burgers en andere personen met verhoogde risico’s te vaccineren. Deze vaccins zijn gratis en het gebruik geschiedt op vrijwillige basis. Het vaccin bevat varianten van de A(H3) en B seizoensgriep-virussen die het meest voorkomen op het noordelijk halfrond, en die een variant zijn van het A(H1N1) pandemische influenzavirus. Het BOG wijst erop dat dit vaccin tot eind juni 2012 beschikbaar is. “Daarna is het wachten op het nieuwe vaccin voor het seizoen 2012-2013.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May