Bestuursambtenaren krijgen training in nieuwe rol
05 Jun 2012, 05:00
foto
Bestuursambtenaren Paramaribo


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling verzorgt via het DLGP programma een serie trainingen voor bestuursambtenaren. De managing director Bas Ahmadali zal vrijdag de eerste training verzorgen. Het district Paramaribo onder leiding van de districtscommissarissen Mohamad Kasto (noordoost) en Mike Nerkust (zuidwest) bijten de spits af.

Het verlenen van vergunningen was in de afgelopen jaren de hoofdtaak van de bestuursambtenaren. Nu is die rol grotendeels weggelegd voor het ministerie van Handel en Industrie. De bestuursambtenaren zullen zich nu meer richten op het ondersteunen van welvaarts- en welzijnsactiviteiten in de ressorten en wijken. Zij zullen onder andere uitvoering geven aan in het meerjarenplan opgenomen beleid om armoede in achtergestelde buurten op te heffen en het Decentralisatieprogramma van hun district uitvoeren.

Betere communicatie
De ambtenaren zullen een coördinerende en mobiliserende rol naar de burgers toe vervullen. Zij zullen ingezet worden om de communicatie met de burgers te stimuleren via het opzetten van ngo-netwerk overleg structuren (ressortbesturen), het opzetten van burger informatie centra, het selecteren van projecten via een matrix systeem om achtergestelde buurten in een meerjaren districtsontwikkelingsplan op te nemen.

De trainingsonderwerpen zijn: het decentralisatie programma van het district Paramaribo, de rol van de bestuursambtenaren, burgerparticipatie en communicatie methodieken, plannen, attitudevorming en representatie, vergadertechnieken en faciliteren en presentatie technieken. Ter afsluiting moeten de deelnemers in groepen een keuze maken tussen het presenteren van een onderwerp, faciliteren van een hoorzitting en beleggen van een vergadering.

Nauwe samenwerking
Op de commissariaten is een afdeling Beheer Bestuursressorten opgezet, die de bestuurskantoren moeten coördineren. Deze afdeling coördineert alle burgerparticipatie activiteiten. Er wordt nauw samengewerkt met de afdeling Burger Informatie Centrum/service balie, die de communicatie en dienstverlening naar de burgers moet coördineren.

De te verzorgen trainingen zijn praktisch van opzet, zodat de bestuursambtenaren het geleerde gelijk kunnen toepassen in de praktijk. Binnen de PIU geeft Iris Gilliad leiding aan de trainingen van de bestuursambtenaren in samenwerking met de afdeling Burgerparticipatie en Voorlichting van het ministerie van Regionale Ontwikkeling onder leiding van Anna Johannis-Lachman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May