Technologie helpt landbouwers insecten bestrijden
04 Jun 2012, 08:00
foto
Landbouwer Radjesh is zo trots op het apparaat dat insecten helpt bestrijden.


Een groep landbouwers experimenteert met een apparaat dat insecten doodt, waardoor er niet met pesticide hoeft te worden gespoten. Zo kunnen groenten op een gezonde manier gekweekt worden, terwijl de kleine ondernemers met deze technologie geld en tijd kunnen besparen.

"Ik heb sinds twee weken dit apparaat gekregen van het ressort Kwatta van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Duizenden insecten zijn doodgegaan door het apparaat. Elke morgen ga ik kijken hoeveel vliegen zijn vernietigd. Ik ben enthousiast", zegt ondernemer Radjesh aan Starnieuws op zijn perceel. Hij doet mee aan het pilot project van het ministerie van LVV.

Enorme besparing
"Ik heb kool, peper, boulanger en antroewa geplant. Vooral de kool trekt heel veel insecten aan. Als je ze niet bestrijd, wordt de kool in een week tijd helemaal wit. Nu ik dit apparaat heb, zie ik dat er minder vliegen op de groenten gaan zitten", zegt Radjesh.

"Per week ben ik drie uren bezig om met mijn rugspuit de insecten te bestrijden. Nu kan ik deze tijd uitsparen. Gemiddeld gebruik ik SRD 50 per week voor pesticiden. Dat kan ik nu besparen", legt Radjesh uit. Hij plant op commerciële basis groenten. "Als wij gezonder de groenten kunnen kweken, zullen mensen ook gezond voedsel kunnen eten. En wij kunnen dan meer exporteren, waardoor geld het land binnenkomt", zegt Radjesh.

Prachtig systeem
Het apparaat is heel eenvoudig in gebruik. "Wij hebben het apparaat zelf opgezet. De eerste avond toen de lamp aanging, ben ik gerend naar mijn perceel om te kijken wat er gebeurt. "Ik zag dat zoveel vliegen afkwamen op het licht. Het apparaat maakt een geluid dat wij mensen niet kunnen horen, maar de vliegen worden daardoor aangetrokken", legt de landbouwer uit.

Hij merkt op dat ook kakkerlakken, kotkoti's, sprinkhanen en vliegen die hij nooit heeft gezien, in het water liggen. "Elke morgen vervang ik het water en doe een beetje afwasmiddel erin. "Overdag laadt de batterij op via het zonnepaneel. Dit is zo een mooi systeem. Landbouw kan op een professionelere manier worden gedaan, waardoor meer mensen belangstelling zullen krijgen voor dit werk", zegt Radjesh. Hij hoopt dat het project slaagt waardoor op grote schaal dit apparaat geïmporteerd kan worden uit China. "Ik zie dat het werkt, ik ben hoopvol gestemd", zegt de ondernemer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May