V-daken minder bestand tegen rukwinden
02 Jun 2012, 11:00
foto
Woning aan de Vuurtorenweg in Nickerie getroffen door rukwinden.


De zogenaamde V-daken van woningen, blijken minder bestand te zijn tegen rukwinden. Overste Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbestrijding én voorzitter Anthony Wong van de Algemene Aannemers Vereniging zeggen dat in de meeste gevallen het dit soort type dakbedekking is dat bij een rukwind wordt meegenomen.

“Ik zeg het niet op basis van wetenschappelijk onderzoek, maar de ervaring tot nu toe is dat het vooral de V-daken zijn die weggerukt worden”, zegt Slijngard. Wong merkt op dat elk daktype onderhevig is aan rukwinden, zeker als het niet goed is geconstrueerd.

Letten op verankering
Bij het V-dak is door de uitstekende stijl en het oplopende dak de kans groot dat het wordt weggerukt. “De sterke windvlaag vindt onder de uitstek van het dak de ruimte om het uit zijn constructie te trekken”, legt Wong uit. Hij merkt op dat gezien de toename van rukwinden bij deze constructie er op gelet moet worden dat die liever op de betonnen ringbalk van het huis kan worden verankerd.

Rukwinden hebben en donderdag tegen middernacht in Paramaribo en vrijdagnacht in Nickerie ervoor gezorgd dat veel daken van huizen zijn weggerukt. Ruiten hebben het begeven terwijl ook enorm veel schade is aangericht aan woningen en gebouwen. Op verschillende plekken braken elektrische masten in tweeën.

Acute hulp
Districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo zuid-west, zegt dat uit de rapportage is gebleken dat er aanzienlijke schade is aangericht. Hij deelt mee dat met het NCCR wordt nagegaan wat er gedaan kan worden om de getroffen huishoudens te helpen. “We kunnen geen volledige schade bekostigen. Bij de overheid gaat het om de acute hulp. Het zou goed zijn als de verzekeringsmaatschappijen hierop inspelen”, zegt Nerkust.

Slijngaard zegt dat het NCCR in actie komt bij elke rukwind. Er wordt meteen uitgerukt om de eerste technische assistentie te verlenen en in gevallen waar nodig ook medische hulp te geven aan slachtoffers. De schade wordt opgenomen waarna voorzieningen worden getroffen om slachtoffers verder hulp te bieden. Nerkust zegt dat met het NCCR, de brandweer, het Rode Kruis en andere relevante instituten er voor maandag al een vergadering was gepland om te praten over onder andere dit soort rampen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May