Voorlichtingsdagen West-Suriname verlopen goed
01 Jun 2012, 05:00
foto
De voorlichtingsbijeenkomsten in West-Suriname waren goed bezocht.


De instructie- en voorlichtingsdagen, waarbij de bewoners van Section, Apoera en Washabo informatie geïnformeerd zijn over het referendum, is volgens coördinator Roline Samsoedien naar tevredenheid geweest. Ze benadrukt dat er rust is en dat meeste vragen over het wel of niet mogen stemmen van de Trio’s ging.

Het referendum zal zaterdag plaatsvinden in West-Suriname. De dorpen Apoera, Section en Washabo mogen zich dan uitspreken of ze gaan voor één leider voor alle drie dorpen óf dat ze drie kapiteins willen hebben. Samsoedien heeft de plaatselijke bevolking voorgehouden dat eenieder die in het ressort Kabalebo woont en op de kiezerslijst voorkomt, mag stemmen. Het gaat om ruim duizend stemgerechtigde personen.

Voor- en nadelen
Deze instructiedagen hebben drie dagen geduurd. Voor elk gebied werd een middag uitgetrokken. “Etniciteit speelt geen rol bij deze. Iedereen gaat zich moeten onderwerpen aan het traditioneel gezag, daarom is het belangrijk dat alle mensen die mogen stemmen, aan het referendum deelnemen”, meent Samsoedien.De keizers zijn goed ingelicht over de voor- en nadelen van een of drie kapiteins. Samsoedien heeft ze uitgelegd dat de gemeenschap daar niet groot is.

“We kunnen niet in elk dorp een ziekenhuis of middelbare scholen bouwen. Indien er drie kapiteins komen en er is een donor die een bepaald bedrag ter beschikking gesteld heeft, zal de pot door alle drie gedeeld worden. Dan heeft elk dorp minder geld ontvangen om een project uit te voeren”, deelt Samsoedien mee.
Ze heeft de kiezers gevraagd om goed nadenken over alle voor- en nadelen en zich vrij te voelen om te stemmen. Ook het stembureaupersoneel heeft instructies gekregen. Alle voorbereidingen zijn al getroffen. Samsoedien rekent op een vlot verloop van het referendum.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May