Schrijversgroep 77 brengt hulde aan Sombra
31 May 2012, 10:00
foto
Dichter Sombra woensdagavond in Tori Oso. (Foto: René Gompers)


Met muziek, zang en woorden toonden jong en oud van verschillende achtergronden en talen hun erkentelijkheid aan één van Surinames actieve dichters, Sombra. De 73-jarige medeoprichter van Schrijversgroep '77 werd woensdagavond in Tori Oso in de 'woorden' gezet voor de 55 jaren van bewezen poëtische diensten.

"Sombra is heel bijzonder" vertelt Ismene Krishnadath, voorzitter van Schrijversgroep 77. "Hij is één van de weinige dichters die al zijn gedichten uit het hoofd kent en ook nog met heel veel kracht en flair voordraagt."

Beter uitdrukken
Sombra, pseudoniem voor Stanley Slijngaard, schrijft haast al zijn gedichten in het Surinaams waarbij hij veelal maatschappelijke issues aan de kaak stelt.
"Te me gi wan tafra ye kar' eng afkodré, te yu ab' dif yu ye kar eng diner..te me gi wan banya prey ye kar' eng afkodré, te yu ab' dif' yu ye tak na volksbal" illustreert Sombra tijdens het interview dat helemaal in het Surinaams werd afgenomen.

"De gedichten komen tot mij in Sranan tongo. Als ik het vertaal verliezen de woorden hun kracht", legt Sombra nader uit. "In het Surinaams komen de emoties los zoals die bedoelt zijn in het gedicht".

Koesteren
De nieuwe mode in de jaren vijftig waarbij kroeshaar glad gemaakt werd zette hem aan tot zijn eerste pennenvrucht. Geïnspireerd door de gedichten van Otto Sterman uitte hij zijn zorgen over het verdwijnen van de 'oloisie veer' en riep op "Sranan, pe we go?! Sranan uma, mek un opo un ay befo a lati."
Taxichauffeur, tuinman, stoffeerder is Sombra wanneer hij niet dicht.
"Zoveel is hij maar uit elk één vloeit er een gedicht", vertelt Stanley Slijngaard over zijn alter ego. "Hij slaapt nooit".
Sombra heeft inmiddels zeven dichtbundels uitgegeven.

"We moeten zijn werk koesteren", meent Krishnadath. "Mensen die hem kennen, kennen ook zijn gedichten maar het zou goed zijn als bredere lagen van het volk zijn werk leert kennen".
Het duurde een tijdje voor de avond eindelijk afgesloten kon worden omdat het publiek nog veel dank te tonen had middels zang en poëzie.
Van de overheid heeft de woordkunstenaar ook een cadeau gekregen: de kosten voor zijn volgend boek zullen door de regering worden gedekt.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May