Ex-president Liberia Charles Taylor krijgt 50 jaar cel
30 May 2012, 15:30
foto
Ex-president Charles Taylor van Liberia


Charles Taylor, de ex-president van Liberia, is veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf. Een door de Verenigde Naties gesteunde rechtbank voor oorlogsmisdaden heeft het vonnis uitgesproken.

Taylor werd vorige maand schuldig bevonden aan samenzwering met de rebellen in Siera Leone tijdens de burgeroorlog die duurde van 1991 tot 2002. Rechters van het Speciaal Hof voor Sierra Leone zeiden dat de straf de status van Taylor als hoofd van de staat in die periode en zijn verraad van het vertrouwen van het publiek weerspiegelt.

De 64-jarige Taylor houdt vol dat hij onschuldig is. Zijn advocaat heeft aangegeven dat hij in beroep gaat tegen het vonnis. “Het vonnis van 50 jaar gevangenisstraf is een levenslange gevangenisstraf voor iemand van die leeftijd. De regels van het hof verbieden uitdrukkelijk het opleggen van een levenslange gevangenisstraf”, zegt advocaat Morris Anyah tegen de BBC.

Gruwelijke misdaden
De uitspraak in hoger beroep zou ongeveer zes maanden kunnen duren.
Taylor, gekleed in een pak en gele stropdas, toonde geen enkele emotie tijdens de hoorzitting. "De verdachte is schuldig bevonden voor medeplichtigheid aan enkele van de meest gruwelijke misdaden in de menselijke geschiedenis," zei rechter Richard Lussick. Het gaat om de misdrijven - die gedurende meer dan vijf jaar plaatsvonden - inclusief het afsnijden van ledematen van hun slachtoffers en het opensnijden van zwangere vrouwen om weddenschappen af te wikkelen op het geslacht van hun ongeboren kinderen, zei hij.

Het Openbaar Ministerie wilde een gevangenisstraf van 80-jaar voor de ernst van de misdaden en de centrale rol die Taylor had bij het faciliteren van de rebellen. De veroordeling van de 64-jarige oud-president tot 50 jaar betekent effectief dat Charles Taylor de rest van zijn leven opgesloten zal zitten in de gevangenis.
Zijn verdediging hoopte dat de rechters rekening zouden houden met het feit dat Taylor een gezin heeft, hij is vader van 14 kinderen, en een goed opgeleide man is. Maar de rechters besloten dat zijn rol in de medeplichtigheid aan de RUF(Revolutionary United Front)-rebellen in Sierra Leone ernstig genoeg was voor 50 jaar straf.

Taylor is het eerste voormalig staatshoofd dat is veroordeeld voor oorlogsmisdaden door een internationaal hof sinds de Neurenberg-processen tegen nazi's na de Tweede Wereldoorlog.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May