Adna: Slechts 20% van Suriname beweegt
30 May 2012, 14:30
foto
De leerlingen van de Richenel Slooteschool, St. Petrus- en Elisabeth 2 school met hun prijzen. (Foto: Sushma Biere)


“Uit onderzoek is gebleken dat slechts 20% van onze bevolking beweegt. Dat is veel te weinig. Wij streven naar een gezonde natie, dus moeten wij ons meer inzetten om de mensen te laten bewegen”.

Met deze woorden opende minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken de World Challenge Day op het NVGB-sportveld. Wereldwijd wordt op 30 mei tenminste 15 minuten bewogen om aandacht te vragen voor een gezond leven. Volgens Adna is Suriname het enige land in de Caricom, dat meedoet aan deze dag. Hij vroeg de leerlingen van de omliggende vijf basisscholen de volgende keer alle vrienden, ouders en andere familieleden mee te nemen naar deze activiteit.

Goede basis
Het grauwige weer van vanmorgen heeft de pret van de leerlingen niet kunnen drukken. De kinderen waren gestoken in hun groen-wit uniform en enkelen in een blauw of groen shortje en een witte T-shirt. Minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, vroeg de leerlingen of zij weten waarom hij ook aanwezig is op deze dag.

De kinderen bleven naar hem kijken, waarop Betterson de vraag maar beantwoordde. “Sport is voor eenieder en het is een hele goede basis om ontwikkeling tot stand te brengen. Om dit land vooruit te brengen moeten onze mensen een goede conditie hebben. En dat kun je alleen hebben door te bewegen.” Districtscommissaris Mohamad Kasto gaf de leerlingen als boodschap mee dat “gezond leven een uitdaging is, dus wij gaan er allemaal voor”.

Prijzen
Na een warming up mochten de leerlingen met de sportonderdelen, zakspringen en ballenloop, het tegen elkaar opnemen. Uit de vijf scholen zijn er drie winnaars vastgesteld. Voor de organisatie was het moeilijk om de winnaars vast te stellen omdat ze alle scholen even flink vonden. Daarom werd besloten de school met de meeste leerlingen een prijs te geven. Hierdoor eindigde de Elizabeth school 2 op de eerste, Sint Petrus op de tweede en de Richenel Slooteschool op de derde plaats. De scholen mochten een eigendomsbeker in ontvangst nemen.

Andy Atmodimedjo, onderdirecteur van Recreatie en Sport, vertelt dat deze dag internationaal voor de veertiende keer wordt herdacht en in Suriname de tiende keer. Er wordt vanmiddag om 16.00 uur ook een activiteit gehouden in de Palmentuin. “Daar zullen wij met volwassenen bewegingsactiviteiten doen. Er zullen ook stands zijn waar mensen hun bloeddruk of suikergehalte kunnen laten opmeten”, zegt Atmodimedjo.

Sushma Biere
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May