Spaanse Repsol stopt olieboringen Cuba
30 May 2012, 13:00
foto


Het Spaanse oliebedrijf Repsol trekt zich terug uit Cuba nadat een recente poging om olie te vinden rondom het eiland is mislukt.

Antonio Brufau, hoofd van de Repsol-exploratie in Cuba, zei aan journalisten en investeerders dat Repsol geen andere boringen in Cuba zal doen. Op 18 mei kondigde de oliemaatschappij aan dat er bij boringen ten noorden van de Cubaanse kust geen olie was aangetroffen.

De regering van Cuba rekent op mogelijke enorme olie- en gasreserves om haar economie te laten herleven. De mislukte poging van Repsol, zo’n 50 kilometer van het eiland, kostte het bedrijf meer dan US 100 miljoen dollar. De beslissing om de activiteiten in Cuba te stoppen, is op het hoofdkantoor van het bedrijf in Madrid aangekondigd tijdens een briefing over de investeringen en plannen van Repsol voor de komende vier jaar. "Op dit moment denken we niet dat het de moeite waard is te blijven boren, althans niet in onze blokken", verklaarde Repsol-woordvoerder Kristian Rix. De beslissing om zijn activiteiten te stoppen in Cuba zijn volgens hem puur technisch.

Subsidie Venezuela
"Offshore boren is erg duur en er zijn veel risico’s aan verbonden. Vier van de vijf pogingen leverden niets op." Ook een eerdere poging in 2004 om olie te vinden in Cuba, liep op niets uit, legt Rix uit. "Nu we weer gestuit zijn op droge putten, hebben we besloten dat het niet de moeite waard is verder te gaan. Het is erg onwaarschijnlijk dat we daar nog een boring zullen doen.”
Het is te verwachten dat de Maleisische oliemaatschappij Petronas, het overneemt van Repsol in een poging olie te vinden in de Cubaanse wateren.

Het eiland produceert slechts de helft van de olie die het nodig heeft. Hij importeert de olie met subsidiëring van de Venezolaanse regering van Hugo Chavez. Cuba importeert meer dan 100.000 vaten per dag op bevoorrechte tarieven en betaalt met de diensten van duizenden artsen en gezondheidswerkers die werkzaam zijn in Venezuela.

Als er in de Cubaanse wateren olie wordt gevonden, zou dat de afhankelijkheid van Havana jegens Venezuela doorbreken. De boringen voor de Cubaanse noordkust begonnen ongeveer vier maanden geleden. Voorlopige studies van de rotsformatie onder Cubaanse wateren, schatten dat het eiland voorraden van tussen de 5 miljard en 20 miljard vaten olie heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May