Ingrijpende veranderingen ministerie Financiën op komst
29 May 2012, 11:30
foto
Het ministerie van Financiën. (Foto: Rachel Dompig)


Het ministerie van Financiën zal ingrijpende veranderingen doorvoeren om uitvoering te kunnen geven aan het Ontwikkelingsplan van de regering. Deze op handen zijnde veranderingen hebben geresulteerd in de formulering van het strategisch beleidsplan 2012-2016 voor het totale ministerie en het sectorplan voor het directoraat Financiën.

De hervormingen liggen meer op het vlak van de wet- en regelgeving die worden aangepast. “Dat houdt in dat op de directoraten Belastingen, Financiën en Planning en Ontwikkelingsfinanciering de wetgeving aangepast moet worden”, zegt directeur Financiën Liane Pinas-Halfhide aan Starnieuws.

Harmonisatie directoraten
Voor het directoraat Financiën is het belangrijk dat de Comptabiliteitswet van 1952 wordt herzien en het huidige financieel systeem ‘FINIS’ vervangen wordt. “Een wijziging van de begrotingsstructuur en het beschrijven van de bedrijfsprocessen zijn hierdoor onvermijdelijk en zullen het totale begrotingsproces niet alleen vergemakkelijken, maar ook transparanter maken”, verduidelijkt Pinas.

Het toenmalige ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, dat ondergebracht is bij Financiën, heet nu directoraat Planning en Ontwikkelingsfinanciering. “Dit directoraat is verantwoordelijk voor de werving van de aanvullende financiële middelen via internationale instellingen of donorlanden op de nationale begroting”, legt waarnemend directeur Planning en Ontwikkelingsfinanciering, Iris Sandel uit. “Op het nieuw in te voeren systeem worden alle drie directoraten gekoppeld of gelinkt”, benadrukt zij.

Invoering BTW
“Op het directoraat Belastingen zal er op twee terreinen hervorming plaatsvinden. De verandering van de wetgeving en de transformatie van de Belastingdienst naar de Belastingautoriteit. Dit moet eind volgend jaar in place zijn”, deelt Belastingendirecteur Cornelis van Dijk mee. Bij de hervorming van de wetgeving zal de belastingdruk verschoven worden van de directe belastingen naar de indirecte belastingen.

“Belangrijk hierbij is de introductie van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) gevolgd door een nieuwe wet Inkomstenbelasting. Er komt ook een algemene Wet op de Staatsbelasting. De BTW komt in de plaats van de huidige Omzetbelasting”, bevestigt Van Dijk. Deze ingrijpende veranderingen brengen met zich mee dat de organisatiestructuur van het gehele ministerie gewijzigd zal worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May