Twee woningbranden in 8 dagen in Albina
27 May 2012, 00:00
foto
Wilma Amamoe belooft God dat zij de persoon die haar woning in brand heeft gestoken, vergeeft. (Foto: Isaak Poetisi)


De rode haan heeft weer gekraaid in Albina. Liefst twee woningen zijn binnen acht dagen volledig in de as gelegd op het Anjoemaraproject. Zaterdagnacht kreeg de 55-jarige Wilma Amamoe de schrik van haar leven. Terwijl ze in diepe rust was, is zij samen met dertien huisgenoten aan de verbrandingsdood ontsnapt. De ruime houten woning met vier vertrekken ging omstreeks 02:30 in de fik.

Amamoe, voorgangster van de Gemeente Bribie in Albina, kwam eerder op de avond van een kerkdienst in Frans-Guyana vermoeid thuis. Zij lag te slapen toen zij op gegeven moment de hitte van het vuur voelde. Wakker geschrokken probeerde zij haar huisgenoten te redden. "Tot mijn ontsteltenis merkte in echter op dat de voor- en achterdeuren van buiten gesloten waren", vertelt Amamoe. Ik heb toen uiteindelijk de voordeur met alle inspanning uit zijn voegen getrokken om de inmiddels wakker geschrokken huisgenoten buiten te krijgen", zegt Amamoe aan Starnieuws.

Ik vergeef
Amamoe: "We zijn alles kwijt, maar God zij dank dat er geen leven te betreuren is". Vol passie ging de voorganger op haar knieën in de ruïnes van wat haar woning om God te beloven dat deze slag haar nimmer van Zijn pad zal slaan. "God U bent machtig en mijn geloof zal daarom meer dan ooit gesterkt zijn in U en vergeef ik degene die deze daad heeft begaan", belooft Amamoe aan haar Schepper. Vorig jaar was er ook brand in haar woning. Toen verloor ze een deel van haar huisraad. Amamoe weet zeker dat er sprake is van brandstichting, maar dit moet nog uitgezocht worden.

Kenneth Terborg, hoofd brandmeester van Albina, zegt dat de brandweer de melding omstreeks 03:31 uur binnenkreeg. Om 03:33 op de plek des onheils aangekomen, stond de houten woning al in lichterlaaie. Het huis en de volledige inboedel zijn de vlammenzee opgegaan. Twee auto's, die buiten dichtbij de woning stonden geparkeerd, hebben zware brandschade opgelopen. De brandweer kon slechts vijf gascylinders uit de woning halen.

Attentie volksvertegenwoordigers
Een delegatie van de ressortraad van Albina, onder aanvoering van ondervoorzitter Oscar Awase, betuigde attentie aan de familie. De ressortraad gaf de verzekering dat de getroffen familie in deze moeilijke periode niet alleen staat. Het feit dat het sociaal-financieel rapport over het brandslachtoffer Evelien Galimo opgemaakt door de afdeling Sozavo Albina, na acht dagen Paramaribo nog niet bereikt, zal bespreekbaar worden gemaakt met de leiding van het ministerie.

Galimo verloor op 18 mei eveneens haar woning en inboedel. De beleidsmaatregel voor acute hulpverlening aan de brandslachtoffers kan daarom niet uitgevoerd worden. Assembleelid Marinus Bee (AC/ABOP) van Marowijne, bezocht ook de getroffen familie. Hij zegt aan Starnieuws dat in deze drastisch zal worden gehandeld. "Ik neem desnoods het rapport mee naar Paramaribo om dit beleidsvraagstuk met de Sozavo-minister te bespreken", deelt Bee mee. De volksvertegenwoordiger zegt dat in deze kwestie niet langer getalmd moet worden. Als bijdrage in de eerste kosten bood hij aan de familie een enveloppe met inhoud.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May