Moederbond schorst bonden om niet betaalde contributie
24 May 2012, 20:30
foto
Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond


De vakcentrale ‘de Moederbond’ heeft 21 lidbonden geschorst. De redenen zouden uiteenlopend zijn, maar volgens vakbondsleider Michael Sallons zijn de bonden en hun voorzitters geschorst om contributiegelden die ze niet hebben betaald aan de moederorganisatie de afgelopen twee jaar.

“Ik ben met al mijn vier bonden geschorst. Ik heb van een deurwaarder de schorsingsbrief gekregen”, zegt Sallons aan Starnieuws. Ook andere leiders, zoals Freddy Brug zijn geschorst.

Geen soloactie
Volgens Brug zijn behalve Sallons en hij, ook John Seedorf en twee andere leiders vakbondsleiders geschorst. Moederbondsvoorzitter Errol Snijders bevestigt tegenover Starnieuws de schorsing. Volgens hem is dit geen soloactie van hem, maar is het besluit genomen in een bestuursvergadering van afgelopen dinsdag, nadat de bonden schriftelijk zijn aangemaand.

Sallons en Brug zeggen dat hier niets van klopt. Overigens is in de brief aan de bonden duidelijk aangegeven dat ze mondeling zijn aangemaand om de contributie te betalen.

Geen verantwoording
Sallons zegt dat de bonden inderdaad het nalaten om contributie te betalen. “We betalen niet en ik weiger de gelden over te dragen aan een bestuur dat geen verantwoording wil afleggen wat er met de gelden gebeurt. We weten allemaal dat de voorzitter een gokverslaving heeft en de gelden van de organisatie verbrast in het casino”, zegt Sallons.

Snijders wil op deze beschuldiging niet ingaan. “Hoe kan ik het geld verkwanselen als de bonden niet betalen. Als ze dat wel deden, konden we een accountant aantrekken om de financiële verslagen voor ons te maken. Ik moet andere bonden belasten om activiteiten van de Moederbond te financieren”, zegt Snijders. Volgens hem staat in de statuten van vakcentrale dat bonden die drie maanden aaneengesloten geen contributie betalen, geschorst kunnen worden door het bestuur.

Chaos
Sallons zegt dat de Moederbond veel grote bonden achter zich heeft. Als een lidbond 700 leden telt, moet per maand per lid SRD 1 worden afgedragen aan de moederorganisatie. “Dat is veel geld. Eigenlijk zou de Moederbond een van de rijkste vakcentrales moeten zijn, maar we zitten met tal van schulden en dit gaat al twee jaar zo door sinds de laatste verkiezingen waarin dit bestuur niet volgens de statuten is gekozen”, zegt Sallons.

Ook Brug zegt dat het bestuur on-statutair aanzit en eigenlijk alleen maar bestaat uit Snijders. “De andere bestuursleden komen ook niet, omdat zij er zelf moe van zijn geworden”, zegt Brug die ook in het bestuur heeft gezeten. De geschorste bonden zeggen dat zij de situatie niet zo zullen laten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May