Dalian heeft moeite met eisen discipline donoren
23 May 2012, 08:00
foto
De werkzaamheden op de Oost-West-Verbinding duren langer dan gepland was.


De mening heeft postgevat bij de bewoners van Marowijne dat het asfalteringsbedrijf Dalian niet opschiet met zijn werkzaamheden op het traject Moengo tot Albina. Het gaat om een lengte van 43 km van de Oost-West-Verbinding. Guido Koorndijk, projectcoördinator van Firm Engineering die de directie voert, geeft tegenover Starnieuws toe dat er stagnatie wordt ondervonden.

Koorndijk vertelt dat Dalian bij de start aan de ene kant geconfronteerd werd met vele veranderingen in het ontwerp en dus ook de opdracht. Aan de andere kant is de organisatie bij dit project anders dan wat Dalian gewend was bij andere asfalteringsprojecten in Suriname.

Strakke monitoring
Koorndijk geeft aan dat er veel en een strakke monitoring gepaard gaat bij de wijze van uitvoering van het project door de IDB, EU en de Franse ontwikkelingsorganisatie AFP. Van de aannemer wordt, discipline, internationale standaarden en kwaliteitseisen gevraagd. "Elke stap in het proces wordt getoetst aan de kwaliteitseisen", legt Koorndijk uit.

De bedrijfsorganisatie van Dalian is niet ingesteld daarop en heeft daarom er moeite mee, vandaar het project steeds vertraging opliep. "Het gaat loslopen", meent Koorndijk. Hij memoreert dat een heel belangrijke meeting heeft plaatsgevonden met de Chinese ambassade. De Chinezen toonden volgens Koorndijk heel veel aandacht voor het project. "Ze hebben erop gewezen dat dit in het belang is van Suriname, maar ook de naam van China. Ze zullen daarom er ook alles aan doen om het project tot een goed einde te brengen", zegt Koorndijk.

Stand van zaken
Dalian is gestart in het eerste kwartaal van 2011. Officieel moest de oplevering eind dit jaar plaatsvinden. Echter is het nu naar zeggen van Koorndijk moeilijk een inschatting te maken. Mogelijk vindt de oplevering pas eind eerste kwartaal van het volgend jaar plaats.

Baitali NV moet de weg van Meerzorg tot Tammanredjo 20 kilometer van asfalt voorzien. De werkzaamheden worden naar verwachting eind volgend jaar opgeleverd. "Er is een achterstand in het werkschema opgetreden, omdat de aannemer te maken kreeg met heel wat obstakels zoals leidingen van de nutsbedrijven, schuttingen en woningen", zegt Koordijk. Al deze obstakels moeten worden overwonnen.

Bij de werkzaamheden van de Nederlandse MNO Vervat gaat het zienderogen vlotter. Dit traject is 75 kilometer lang. Begonnen is eind 2009 en de oplevering moet uiterlijk februari volgend jaar plaatsvinden.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May