Robin Gibb overleden
20 May 2012, 21:15
foto
Robin Gibb van The Bee Gees


Robin Gibb van ‘The Bee Gees’ is vandaag overleden. Hij heeft de strijd tegen darmkanker verloren. Robin is 62 jaar geworden.

Zijn tweelingbroer en bandlid, Maurice, overleed in 2003. De dood van Maurice was heel zwaar aangekomen bij Robin. Samen met Maurice en zijn oudere broer Barry, zong en schreef Robin de grootste hits van het disco tijdperk.

Geboren 22 december 1949 in Engeland, was Robin Gibb de oudste van de tweeling met 35 minuten. Hij en zijn in Australië opgegroeide broers maakten hun doorbraak, toen hij nog maar een tiener was. New York Mining Disaster 1941 , een Beatles-achtige melodie geschreven door Robin en Barry, was hun eerste hit.

Kluizenaar
Robin en Barry hadden een stormachtige relatie, wat er in 1969 voor zorgde dat Robin de familiegroep verliet. Hij ging in zijn eigen wereld, werd kluizenaar en scoorde op zichzelf de Britse hit Saved by the Bell. Als Robin en Barry vochten zoals broers dat doen, maakten ze dat ook weer goed zoals broers. In 1971, schreef het duo de nummer 1 hit van The Bee Gees in de Verenigde Staten: How Can You Mend a Broken Heart.
De broers waren samen voor het grootste succes van hun carrière: the Saturday Night Fever soundtrack. Robin Gibb zei dat hij en zijn broers twee weken kregen om nieuwe liederen te produceren voor de nieuwe film van John Travolta. Zelf hadden de Gibbs de film toen niet gezien. “We schrijven altijd beter en sneller als we onder druk staan”, zei Robin in 1978 aan de Associated Press.

Klassiekers
Tientallen jaren later, bekende Robin dat hij de succesvolle discotheek drama niet had gezien. In de film waren verschillende klassieke Bee Gees nummers opgenomen zoals Stayin Alive, How Deep Is Your Love, Night Fever, More Than a Woman en If I Can’t Have You. De composities waren van de broers, maar waren uitgevoerd door Yvonne Elliman. “Het is niet dat ik het niet kan bekijken”, zei Robin aan de BBC. “Het is gewoon dat ik onrustig ben.”

Toen de disco crashte, kwamen The Bee Gees er niet zonder kleerscheuren vanaf. De groep werd gekenmerkt door, zoals Robin dat zei: “de vlek van de tijd.” Uiteindelijk won de rijkdom aan hits van de groep en werd ze geïntroduceerd in de Rock and Roll Hall of Fame in 1997.
In 1988 kwam de jongste van de broers, Andy, door hartfalen om het leven. Andy die als solo-zanger zijn eigen successen boekte, was toen 30 jaar. Broer Maurice overleed op 53-jarige leeftijd na een operatie voor een darmverstopping.

Gezondheidsproblemen
Robin zijn gezondheidsproblemen begonnen in 2010. Zijn ziekenhuisopnames en operaties brachten de akelige periode van Maurice zijn ellende terug. Begin dit jaar werd bevestigd dat de darmkanker was uitgezaaid naar zijn lever. Maar, merkte Robin tegenover The Daily Mail op dat hij zich “vooral geweldig voelt.”

In april raakte hij in coma na een longontsteking, maar kwam er volgens zijn arts wonderwel bovenop. In een vraag en antwoord verhaal in The Guardian in 2010, antwoordde hij op de vraag wat voor muziek hij op zijn begrafenis wilde hebben: “Wat Mozart en ook How Deep Is Your Love.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May