Politieke Borrelpraat (PBR) deel 98
20 May 2012, 21:00
foto
President Desi Bouterse troost mevrouw Banarsi die het dak van haar huis kwijtraakte.


“Wow, wat een week, rukwinden rukken het dak van een school in Nickerie weg.”
“Ik weet niet wat die winden tegen scholen hebben, maar een aantal jaren terug gingen ze er ook met het dak van de school te Bernharddorp vandoor.”
“Was de pres toen ook gaan kijken?”
“Volgens mij wel, of niet?”
“Of zat die z’n emmers te boren, omdat hij uit politieke vrees Maikel Jong Tjien Grong niet kon ontslaan?”
“Begin je weer, begin je weer?”
“Ja, ik begin weer. Want de huidige pres kon wel tijd vrijmaken om de huidige slachtoffers te gaan bezoeken en hun hulp van de overheid toe te zeggen.”
“Dus da eerst ding aksi wan toe ondernemer een offerte om de schade te herstellen, da ding mang dien wan begroting in waarmee je de helft van de huizen in Nieuw-Nickerie kon renoveren.”
“Da volgens mi wan soema taki: ‘Typisch my Naikeriemang! Tok nanga dem mang; taki: Boss is gonna get also a rukwind as you don’t saka that bekroting.”
“Als dat is gebeurd, da heeft ’t geholpen, want na een gesprek is die begroting gezakt tot acceptabele proporties.”
“Ma volgens mij wilden een paar van my Naikerie-brada dat ook hun verloren gegane inboedel zou worden vergoed.”
“Typisch my brada, maar DC taki: alleen schade aan het gebouw wordt vergoed. Neks weggewaaide wide screen nor twenty bottle smuggle black label sa wai go ien Corantine river. We not gonna vergoedt dati! Are you crazy or som’ting, hih?”
“Was te proberen, la we eerlijk zijn.”
“Dat zou dan ekte ‘winti wai, lanti pai’ zijn geworden.”
“Ma san mi lobi, a dame foe Covab; a langa wan grondaanvraag dji Basis. Alstublieft, eenmaal u hier bent, kunt u het gedaan krijgen dat ik m’n bouwkavel krijg? Ik werk al jaren voor de gemeenschap, ik heb daar toch ook recht op?”
“Groot gelijk heeft ze, net als duizenden andere hardwerkende Surinamers die al decennia lang vechten, ja, echt vechten om een bouwkavel, mi Masra, waarom moet dat zo een probleem zijn terwijl allerlei geitendieven zich op slinkse wijze halve districten aan grond hebben toegeëigend?”
“Om die dan in zo klein mogelijke kaveltjes te splitten, met zo smal mogelijke wegen, trottoirs en afvoergoten, en zo min mogelijke groenstroken, pleinen en open ruimten voor recreatie en nutsvoorzieningen.”
“En dan in zoveel mogelijk euro verkopen: minstens veertig euro de vierkante meter, verharde wegen misschien over tien jaar en stroom ga je zelf per paal aanlegkosten betalen.”
“Zo belazeren vele verkavelaars de mensen.”
“Zoals die ene van Stichting Nanny.”
“Eens was hij bijna marronstamhoofd en nu zit hij vast op verdenking van smokkel en misbruik van minderjarige meisjes.”
“Loontje komt om z’n boontje.”
“Het is net andersom, zuiplap.”
“En zo komen onze bouwkavels eerder terecht bij buitenlanders, want die kunnen in euro betalen.”
“Die nieuwe minister van RGB heeft allerlei maatregelen aangekondigd.”
“Nieuwe bezems vegen schoon.”
“Net als die ene die met dertig, veertig, of hoeveel lijfwachten rondloopt.”
“En in colonne tot de Marowijne z’n roots gaat opzoeken.”
“Zeg niets kwaads over die man, die doet tenminste wat, vergeleken met die vlechtenjongen. En dat legertje lijfwachten heeft hij van z’n eerverleden voorganger overgenomen.”
“Ai, die voelde zich opeens zo onveilig dat zelfs z’n straat te Lelydorp werd beveiligd.”
“Was dat niet sinds ene Rogier K. door witte mannen met een zak over z’n hoofd was afgevoerd naar fortress USA.”
“En wie was toen in DNA de klokkenluider, dat zelfs pres met een mond vol tanden naar de informatie luisterde.”
“Honnie, onze lonnieponnie. Dat van’em, te ai taki, ai tak eerlijk.”
“Ach, ik geloof niets van deze praatjes, neks no waar. Was jij er soms bij?”
“Jij gelooft in die kleur van je label: black, blue en green.”
“Gek hè, dat er geen purple label is, ala ding tra kleur ab label.”
“Maar tenminste kan die Covab-opleiding in Nickerie ondanks weggewaaid schooldak toch doorgaan; dat is beleid. En niet zitten halen en trekken over allerlei amnestiedingen, die men zelf heeft veroorzaakt.”
“Eh, maar die jongeren hebben de ouderen toch een goed voorbeeld gegeven. Faarlijk netjes zijn jeugdparlement en anti-amnestie petitie-indieners met elkaar gaan discussiëren, mi lob’a tori dati.”
“Ja, die eerste keer leek het op een vertoning van de ouderen in DNA; de tweede keer gaven ze het goede voorbeeld.”
“Overdrijven we niet een beetje? Waarom kon het de eerste keer al niet zo zijn toegegaan?”
“Mang! Het is een leerproces. Zij tonen tenminste dat ze snel leren, terwijl dat oudere stel maar steeds op dezelfde bananenwinkelmanier doorgaat.”
“Het lijkt in hun DNA te zitten.”
“Ik denk niet dat je alle DNA-leden over één kam moet scheren.”
“Dan moeten ze onderling meer actie ondernemen om elkaar te corrigeren.”
“Vind ik ook, dan hoeft de politie er niet steeds bij gehaald te worden om de orde in ’s lands vergaderzaal te herstellen.”
“Maar dat Jeugdparlement kon na de discussie geen eensluidende mening geven over die amnestiewet.”
“Geen mening is ook een mening.”
“En moet je altijd een mening vóór of tegen hebben? Zijn er geen andere mogelijkheden?”
“Wisten jullie dat Nederland in 1992 die amnestiewet heeft afgedwongen van onze toenmalige regering, anders zou het Structureel Aanpassings Programma, het SAP, niet gefinancierd worden?”
“Ik weet het. Ze wilden daarmee hun Robin Hood, hun loyale koning Lonnie van Bruns-Guyana en diens junglestrijders veiligstellen, want die hadden meegeholpen de democratie, lees de Nederlandse invloed, terug te brengen.”
“Dat hindert je, hè. Jij wil liever de invloed van allerlei rooie rakkers, dubieuze getulbande figuren en equatoriale dictators hier hebben, nò? Dat is beter, nò?”
“Hé, rechtse huurling, zeg geen nonsens. Ik ben wel van de paarse partij, maar ik sta niet achter dit soort dingen. En men moet wel met eerlijke zaken komen, en niet met verdraaide nonsens, alleen maar om stemming tegen de regering te kweken, om mensen op te jutten, om jongeren onder het mom van amnestie voor een bepaald politiek karretje te spannen en te proberen weer aan de macht te komen om dan weer tien jaar niets te doen en emmers te boren.”
“Nou, ik vind dat de oppositie wel het recht heeft om te ageren tegen verdacht snel doorgedrukte wetswijzigingen.”
“Maar diezelfde oppositie zwijgt wel in alle talen dat we intussen een behoorlijke economische groei doormaken en zelfs een schouderklopje krijgen van het IMF.”
“Maar wel met de consequentie dat we van arm land zijn geplaatst in de rij van middenklasselanden, waardoor we minder steun krijgen.”
“Is toch goed? Zo leren we toch zonder steun leven en onze eigen boontjes doppen zonder de wereld af te schuimen met ons bedelhandje naar boven gericht?”
“Ik blijf het zeggen: zolang die Gilltmeer daar op de Centrale Bank ongestoord z’n beleid kan uitvoeren, maak ik me niet al te veel zorgen. Dat politiek gewroet en gekrakeel ga je altijd hebben.”
“Laat Nederland nu gillen; zij jutten hun mensen daar constant op met crisis en bezuinigingen, terwijl steeds meer Nederlanders, vooral die met een Surinaamse achtergrond, allerlei pina bereid zijn te nemen om hun euro’s, nu het nog kan, waardevast in een bouwkavel en huis in Suriname te investeren.”
“Klopt, wilt u een droomhuis in Suriname? Maak dan contact met Ramichidelta-investment real estate corporation limited buildingforum-multitask finance business eurohappersgroupa...”
“Okay, is mooi geweest, jij hebt je grond en je huis al, dus lieb ding eurohapper maar.”
“Maar die nieuwe minister van Grondzaken loopt allerlei mooie plannen rond te strooien hoe hij grondzaken gaat ordenen, maar geen van die dingen van hem zal zoden aan de dijk zetten.”
“Wie die bende daar kan ordenen, mag president voor het leven worden, en zelfs daarna.”
“En ook degene die die chaos bij de bootjesoversteek naar Saint Laurent kan ordenen.”
“Wat hij moet doen, kondigt hij niet aan.”
“En dat is...?”
“Een simpele maatregel om die bende daar flink in de wielen te rijden. Maar ik moet nu weg, ik krijg net op mijn Vlekderry door dat er ook bij mij vlakbij aan de Leysweg een dak is weggerukt. Tra lesi w’o tak over Grondige zaken, bye.”
“We moeten die universiteitsstudenten rukwindbestendige daken laten ontwerpen.”
“Gaat je kosten; rukwinden sleuren alles mee.”
“Plat dak, plat dak.”
“Dan: zwembad op je huis. Heren proost, we komen ook hieruit, no spang, neks no waai.”
“Winti waai, mik’a draai.”

Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May