Project ‘Creatieve Middag’ voor beschadigde kinderen
21 May 2012, 10:00
foto
Rinaldo Klas, directeur van het Nola Hatterman Instituut. (Foto: Rachel Dompig)


Rinaldo Klas, directeur van het Nola Hatterman Instituut, vertelt dat zijn nieuwe uitdaging is om met beschadigde kinderen op creatieve wijze bezig te zijn. Het gaat om de mishandelde en seksueel misbruikte kinderen, die een thuis hebben gevonden bij de Stichting voor het Kind. Dit project, ‘Creatieve Middag’, is al zes maanden gaande en wordt ondersteund door de serviceclub, Quota Suriname. De kinderen worden elke dinsdagmiddag creatief bezig gehouden. Klas is voornamelijk bezig met de meisjes tussen 12 en 16 jaar, terwijl Leonie van Eer de kleintjes agogisch begeleidt.

“Reeds bij de eerste ontmoeting merkte ik op dat de kinderen op zoek zijn naar een vaderfiguur. Ik weet wat een kind ziet en zoekt in een vader. Ik ben zelf vader van drie kinderen”, zegt Klas in gesprek met Starnieuws. De vertrouwensrelatie bouwde hij in alle rust op, omdat de kinderen zich vrij moeten voelen om te praten. Ook de interactie stimuleerde hij door het maken van grappen. “Ik ben niet de man of vader, die ze kennen. Ik ben lief en aardig, maar tegelijkertijd strak. De kinderen moeten leren dat er regels zijn, waaraan zij zich moeten houden. Ze hebben ook heel veel aandacht nodig”, benadrukt hij.

Zich uiten
Door oefeningen worden de kinderen tot rust gebracht en uit hun omgeving gehaald. De plek langs het water leent zich goed voor om tot rust te komen en te helen. “Ga heel gemakkelijk zitten, leg je handen op tafel en luister naar de geluiden buiten, bijvoorbeeld fluitende vogels of een langs rijdende auto. Daarna krijgen ze een tekenopdracht”, geeft hij aan. Ze tekenen bijvoorbeeld een hoofd en schrijven alles in de oppervlakte over de persoon, die ze niet lief vinden en pijn heeft gedaan. Werken met klei en schilderen zijn ook uitdrukkingsmethoden, die hij gebruikt.

“Ze kunnen zich daardoor uiten op het klei. Ze kunnen het klei slaan en kneden, maar tegelijkertijd iets moois maken. Dus op deze manier raken de kinderen ook hun gevoelens van woede, pijn en boosheid kwijt”, verduidelijkt Klas. Zo probeert hij een positieve bijdrage te leveren aan het herstel van verwonde kinderen, die morgen stabiel mogen staan in de maatschappij.

Rachel Dompig
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May